2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az agyelszívás működik a Balkánon is

Albániából az orvosok 78%-a emigrálni akar. 24%-uk azonnal el kívánja hagyni hazáját nyugati irányban – állapította meg a Friedrich Ebert Alapítvány tanulmánya, amit a hvg.hu idéz.

A Deutsche Welle megkérdezett egy albán gondozónőt. A 25 éves Joana Bocaj még nem járt Németországban, de ismerősei és barátai révén elég jól tájékozott arról, hogy ott sokkal magasabbak a bérek, jobbak a munkafeltételek, jobb az élet. Düsseldorfba megyek dolgozni és ott is akarok maradni – nyilatkozta a gondozónő.

 Albánia egészségügyi minisztere kétségbe van esve: Bárcsak lenne egy nagy zsák aranyam, hogy itthon tartsam az orvosokat és az ápolónőket – idézte keserű óhaját a Deutsche Welle.

Az agyelszívás rendesen működik a Balkánon is, ahol a helyi kormányok orvos és nővérhiánnyal szembesülnek minden nap. Nem is csoda, hiszen egyes német öreg otthonok 5000 eurót fizetnek egy fejvadász cégnek, ha hoz egy képzett gondozónőt a Balkánról, aki tud németül. Hosszú sorok kígyóznak a német konzulátusok előtt a Balkánon: munkavállalói vízumra pályáznak. Eddig ez sokszor nehézkesen ment, mert Németország óvta a belső munkaerőpiacát és a balkáni államok többsége még nem EU-tag. Csakhogy a munkaerő-import a kelet-európai uniós tagállamokból kimerülőben van, ezért az Európai unión kívül keresi a megoldást a német egészségügyi miniszter. Az új bevándorlási törvény ezt lehetővé is teszi, mert a jövőben szakképzett munkaerőt hiány szakmákban korlátlanul lehet importálni 

Legalábbis ezt tartalmazza az új bevándorlási törvény tervezete, melyet a Süddeutsche Zeitung ismertetett. Gondozónőkből abszolút hiány van, ez a szakma tehát prioritást élvez a munkaerő-importban, Németországban.

Kössenek csak határidős szerződéseket a munkavállalókkal, akik Németországba mennek a Balkánról! Vagyis legyen valamiféle rotációs rendszer: az orvosok, az ápolónők és gondozónők ne hagyják el örökre a szülőföldjüket, hanem csak átmenetileg vállaljanak munkát a németeknél! Ezt javasolja a macedón kormány. Ilyen megoldást mások is javasolnak (például Románia).

A teljes cikk

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink