2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az abortuszról Lengyelországban

Több száz ezren írták alá az abortusz szigorítását támogató és az azt elutasító petíciót is, számol be a Napi.hu portálja.

Lengyelországban az "állítsátok meg az abortuszt" polgári jogszabály tervezetet eddig több mint 830 ezren írták alá, így a parlament bizottsága a Szejm elé utalta a javaslatot. Ez azt követeli, hogy a magzat visszafordíthatatlan betegsége esetén se lehessen megszakítani a terhességet – írja a Napi.hu a gazeta.pl nyomán.

A parlamentnek három hónapja lesz, hogy elkezdje a munkálatokat az állampolgárok által benyújtott javaslaton. Azt még nem lehet tudni, hogy a 830 ezer aláírást már hitelesítették-e. Az aláírásokat szeptember 1-től november 15-ig gyűjtötték össze.

A tervezet szerzői az 1993-as jogszabályt akarják módosítani. Ez a törvény a családtervezésről, az emberi magzat védelméről és a mesterséges terhesség megszakítás feltételeiről szól. Európa második legszigorúbb (az első Írországé) törvényeként csak abban az esetben engedélyezi az abortuszt, ha a magzat visszafordíthatatlan betegségben szenved, illetve amennyiben a terhesség erőszak következménye, vagy a szülés az anya életét veszélyezteti.

A projektet számos politikus biztosította támogatásáról Beata Szydlo miniszterelnökkel az élen. Támogatja az államfő, Andrzej Duda is, aki egyik interjújában közölte, hogy amennyiben íróasztalára kerül az abortuszt tiltó törvény, azonnal aláírja azt. S bár nem kötelező a tervezetet megszavazni a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság frakciójában, kétség sem fér hozzá, hogy a képviselők többség meg fogja ezt tenni.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink