2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

„Autizmus mint metafora”

Az autizmussal különleges módon foglalkozó kiállítás nyílt: a tárlat olyan kortárs művekből válogat, amelyek karakterében megjelennek azok a jellegzetességek, amelyek az autizmus sajátjai is.

Ismétlődő formák, külvilágot kizáró fókusz, a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben – ezek ugyanúgy jellemzőek a kortárs művészetre, mint az autizmusra. Az autizmus jellemzően nem művészeti téma. Egy különleges kiállítás keretében azonban most 8 autizmussal élő alkotó mellett olyan kortárs képzőművészek munkáit ismerheti meg a közönség, amelyek tartalmukban, témájukban vagy alkotói módszerükben reflektálnak az autizmusra.

Az „Autizmus mint metafora” című kiállításon résztvevő autista alkotók az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának résztvevői, a rajzok a program grafikai gyűjteményéből származnak. Az alapítvány 10 bentlakásos autista lakóotthont támogat, ezek közül 6 otthonban egy különleges művészetterápiás foglalkozás is működik, ahol a fiatalok szabadon rajzolhatnak.

Tarr Hajnalka, a kiállítás egyik kurátora az alapítvány művészeti programjának vezetőjeként kezdte tanulmányozni az autista fiatalok alkotásait.

 9 éve, amikor először tartottam rajzfoglalkozást autizmussal élő emberek számára, nagyon meglepődtem azon, hogy a spontán rajzolói metódusuk milyen sok ponton ismerős számomra a kortárs művészetből. Ez egy nagyon izgalmas terület, és ez a kiállítás egy újabb bizonyíték arra, hogy érdemes foglalkozni az autizmus és a művészet kapcsolatával” – mondta Tarr Hajnalka.

A művészek esetében a műterem és az ott izoláltan végzett tevékenység egy saját világ, biztonságot ad, de egyben részlegesen ki is zárja a külvilágot. A műteremben végzett gyakorlatok számtalan művész esetében hasonlóak az autisták önkéntelen működéséhez. Ilyen például a repetitív munkamódszer, a struktúrák, számbeli és téri rendszerek, modulok alkalmazása is.

Amíg művész teremt egy másik világot, ahol a valóság minden velejárójának hátat fordíthat, addig az autisták beleszületnek ebbe a világba” – tette hozzá Tarr Hajnalka.

A kiállítás megtekinthető:

Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (Dunaújváros, Vasmű út 12.) 2017. augusztus 4-ig, hétfőtől szombatig 10–18 óráig. www.ica-d.hu

Szent István Király Múzeum Megyeház utcai kiállítótér (Székesfehérvár, Megyeház u. 17.) 2017. szeptember 17-ig, keddtől vasárnapig 10–18 óráig. www.szikm.hu

(forrás: LA Communications Tanácsadó Kft.)

cimkék

hirdetés

Könyveink