hirdetés
hirdetés
2019. május. 22., szerda - Júlia, Rita.
hirdetés

Kiállítás a 9. PsychArt24 Művészeti Maraton alkotásaiból

Áttűnések – látható és láthatatlan létezésünk

A kiállítás megnyitója december 11-én 17 órakor lesz, a tárlat ingyenesen látogatható, a festmények bárki számára megvásárolhatók.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Szeptember végén Budapesten rendezték a 9. PsychArt24 Művészeti Maratont, amelyet a pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése, életminőségük javulása és társadalmi integrációja érdekében hozott létre nyolc évvel ezelőtt a Moravcsik Alapítvány. Az eseményen nemcsak pszichiátriai betegséggel küzdők, illetve családtagjaik, hanem mentálisan egészségesek is részt vettek. Az idén 415 festményt készített 357 résztvevő.

A pszichiátriai betegek kezelésében kiemelt szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük van a belső feszültségük levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően, spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Mindez azért fontos, mert a páciensek saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni.

A Művészeti Maraton után az elkészült alkotásokból Gaál József Munkácsy Mihály díjas festő, grafikus, szobrász, egyetemi docens, dr. Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Csák Erika, a Kossuth Kiadó Zrt. szerkesztője és Faludy Judit, művészettörténész, a MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény tudományos munkatársa válogatta ki azt az 50 darabból álló gyűjteményt, amelyet december közepétől állítanak ki a Budapest Art Brut Galériában (1083, Budapest, Üllői út 60-62).

„A kiállítás jelentősége, hogy egy térben lesznek láthatók a professzionális és outsider művészek alkotásai, köztük a pszicho-szociális fogyatékossággal élők művei. Ezzel biztosítva számukra a kulturális esélyegyenlőséget a kortárs művészet területén” – fogalmazott Kovács Emese társszervező, a Budapest Art Brut Galéria alapítója.

Az idei rendezvény témája: Áttűnések – látható és láthatatlan létezésünk.

A kiállítás megnyitója december 11-én 17 órakor lesz, a tárlat ingyenesen látogatható, a festmények pedig bárki számára megvásárolhatók. A befolyt összeget a pszicho-szociális fogyatékossággal élők értékteremtő képességeinek fejlesztésére fordítják.

(forrás: Toscana Média)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink