2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

A díjakat Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, és Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át.

Juhász Márton fejlesztő, feltaláló, Kemény Lajos egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója, Láng László agrármérnök, Volk Balázs vegyészmérnök, az Egis hatóanyag-fejlesztési igazgatója kapta idén a Jedlik Ányos-díjat szerdán Budapesten. A kétévente odaítélt honoris causa Jedlik Ányos-díjat Gazda István tudománytörténész vehette át.

A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan adják át minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként. A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente adományozzák annak, aki közéleti tevékenységével, életművével jelentősen hozzájárult a magyar szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez.

A 2018-ban díjat kapott Juhász Márton a Now Technologies Zrt. alapítója. Fejlesztése a kerekesszék-irányító rendszer, amivel a nyaktól lefelé mozgásképtelen emberek a fejük mozgatásával tudják vezérelni a közlekedésüket, illetve a kommunikációjukat.

Kemény Lajos egyetemi tanár tudományos munkássága a bőr immunrendszerére irányul.

Láng László mezőgazdasági genetikai szakmérnök közreműködésével nemesített búzafajtákat termelik az ország búza vetésterületének több mint felén.

Volk Balázs szakterülete az originális és a generikus gyógyszerkutatás, jelentős szabadalmi portfólióval rendelkező kutató.

Gazda István a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet igazgatója, a modern fizika tantárgy tanára, a fizikatörténet kutatója.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink