2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Átadták a Dizseri Tamás díjat

A Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány (KIDA) elnökét, Kató Ibolyát díjazták, a szervezet egészségügyi központot is építtetett Illyefalván.

Kapcsolódó cikkek

Kató Ibolya, az erdélyi, illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány (KIDA) vezetője vehette át idén a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat.

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, a Protestáns Fórum vezetője köszöntőjében ismertette: az elismerést 2004-ben alapította a Bethesda Kórház, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület és a németajkú protestáns gyülekezet fóruma, mert fölismerték, hogy "Dizseri Tamás élete és halála olyan üzenet és tanítás, amelyet nem szabad hagyni feledésbe merülni". Mindaz, amit Dizseri Tamás az egészségügyben, az egészségpolitikában, az egészségügyi dolgozók képzésében megvalósított és gyakorolt, ma is érvényes. Életművéhez emellett hozzátartozik a diakóniai szolgálat, az egyház megújítását szolgáló munkája és a szegényekért vállalt felelősség is.

Huszár Pál, az MRE zsinatának világi elnöke a díjazottat méltatva elmondta: Kató Ibolya 1992-ben alapította férjével, az Erdélyi Református Egyházkerületet 2012 óta vezető Kató Béla püspökkel a KIDA-t, hogy barátaikkal együtt válaszokat találjanak "a Ceausescu-diktatúrából szabadult erdélyi magyar reformátusok kérdéseire". A KIDA többek között ifjúsági konferenciaközpontot hozott létre Illyefalván, majd 1994-ben gyermekfalut építettek, ahol gyermektelen házaspárok vállalták összesen 29 árva és elhagyott gyermekek nevelését.

Kató Ibolya, az erdélyi, illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány (KIDA) vezetője, miután átvette a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat a Németajkú Református Gyülekezet Hold utcai templomában 2019. február 16-án. MTI/Mohai Balázs
Kató Ibolya, az erdélyi, illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány (KIDA) vezetője, miután átvette a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat a Németajkú Református Gyülekezet Hold utcai templomában 2019. február 16-án. MTI/Mohai Balázs

Az alapítvány tíz éven keresztül naponta 800-900 szegény gyermeknek biztosított meleg ebédet Háromszék megyében. Emellett Illyefalván egészségügyi központot építtettek. Huszár Pál hozzátette: Kató Ibolya pszichológusként végzett, de hivatását Ceausescu tiltása miatt soha nem gyakorolhatta. Tizenhat évvel ezelőtt megszervezte Erdélyben a Károli Gáspár Református Egyetemmel (KRE) együtt az erdélyi mentálhigiénés képzést. Itt alakult meg az Erdélyi Mentálhigiénés Társaság, amelynek nyolc éven keresztül elnöke volt. Az időközben megüresedett gyermekfaluban Kató Ibolya megszervezte, hogy a budapesti Pető Intézet konduktorai gyógyítsanak, majd elindították a konduktorképzést is.

Kató Ibolya az elismerést megköszönve úgy fogalmazott: "megpróbáltam életet vinni" az alapítvány "sokféle projektjébe" és "lehajolni azokhoz az emberekhez, akiket nem mindig veszünk észre. Ez a belsőmből fakad, soha nem esett nehezemre". Arról is beszélt, hogy nagyon fontosnak tartja a tanítást és a mentálhigiénés szakemberek, illetve konduktorok képzését, ezért hálás a MRE és a Pető Intézet vezetőinek, akik munkatársai lettek az erdélyi képzések megszervezésében. Kató Ibolya az elismeréssel járó pénzt egy beteg kisfiú operációjának, illetve rehabilitációjának költségeire ajánlotta fel.

A Dizseri Tamás-díjat 2005-ben adták át először. A díj Melocco Miklós szobrászművész irgalmas szamaritánust ábrázoló kisplasztikája, és nettó 700 ezer forint pénzjutalom.

Dizseri Tamás (1949-2003) Széchenyi-díjas orvos, gyermekgyógyász a Szegedi Orvostudományi Egyetemen doktorált 1974-ben. Ezután 1980-ig a POTE Gyermekklinikán dolgozott, majd Érden volt gyermekorvos 1989-ig. Megszervezte a gyermek-egészségügyi alapellátást, a fogyatékos gyermekek napközi otthonát, Pest megye első családsegítő központját. 1989-1991 között Pest megye anya- és gyermekvédelmi, szociálisügyi főorvosa. 1992-től a Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának igazgatója, később főigazgatója. 1988-2000-ben a Gödöllői Családóvó Nyári Egyetem egyik szervezője volt, a Johannita Lovagrend tagja. 2002-ben kapott Széchenyi-díjat a gyermekgyógyászat területén végzett kiemelkedő munkájáért.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink