2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Amigók nélkül nincs Amigos

Fábián Sára négy éve alapította az Amigos a Gyerekekért Alapítványt, amelynek egyetemista tagjai hat kórházban beteg gyerekeket oktatnak.

Fábián Sára, a Jószolgálat-díj önkéntes kategóriájának szakmai különdíjasa kilencéves korában egy egész évet töltött kórházban. Magántanuló lett, és a szülei, nagyszülei, a családi barátok és a tanárai összefogása kellett ahhoz, hogy ne kelljen évet ismételnie. Negyedikben aztán a saját osztályában, a barátai között folytathatta az iskolát. Elsőéves egyetemista volt, amikor elkezdte az Amigos szervezését, és annyira sikeres volt, hogy ma már nyolcvan egyetemista jár öt magyarországi kórházba nyelvet tanítani vagy csak játszani az éppen bent fekvő gyerekekkel.

Fábián Sára nem beszél a betegségéről, és amikor társaival Amigóként a kórházakban vannak, ők sem kérdezik a gyerekektől, hogy mi a bajuk. Éppen úgy viselkednek a pár napig hányós-hasmenős vírussal kórházban lévőkkel, mint a hónapokig ott tartózkodókkal. Mint mondja, nem ez a lényeg, hanem előre tekintenek, mert abban hisznek, hogy teljesen más úgy visszamenni az iskolába vagy óvodába, ha egy gyereknek nemcsak az az élménye van, hogy milyen rossz volt a kórházban, hanem elmondhatja a társainak, hogy van egy egyetemista barátja, ami tök menő, meg mondhatja, hogy „képzeljétek, megtanultam kínaiul számolni" – még akkor is, ha csak tízig számol valójában.

Az Amigók nagyon jó kapcsolatban vannak a kórházi pedagógusokkal. Ők informálják őket a gyerekekről - leginkább azt osztják meg, hogy milyen a habitusuk: hogy félénkek, szorgalmasak vagy több biztatásra szorulnak-e, nem pedig azt, hogy mi a betegségük.

Habár az Amigók „csupán” nagytestvérek, pontosan tudják, mikor és kitől kell segítséget kérni, ha úgy érzik, kezdenek kiégni, elfáradni. Egyrészt a kórházi pszichológusok is segítenek, hozzájuk egyénileg fordulhatnak, de közösségi eseményeikre is rendszeresen hívnak gyerekekkel foglalkozó szakembereket. Az Amigók táborába például egy pszichológus megy, hogy a kiégésről, a munka lelki nehézségeiről és a megoldási lehetőségekről beszéljen.

Fábián Sára Amszterdamban tanul, így az alapítvány és az Amigos közössége a távollétében működik, ami komoly kihívást jelentett. De, mint mondja, a közösség nagyon erős, sok időt töltenek együtt, közös programokon veszbnek részt. "Ez a kulcsa mindennek. Amigók nélkül nincs Amigos. Csapatként pedig ezt a kihívást is megoldottuk."

A teljes riportot az Index közli.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink