2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Amerre a kolera jár

Több mint egymillió, ötévesnél fiatalabb alultáplált kisgyereket fenyeget a kolera Jemenben – derül ki az Origo cikkéből.

Ennyien élnek ugyanis a szervezet szerint a 2015-ben kitört kolerajárvány által súlyosan érintett területeken. A kór az elmúlt két évben már 425 ezer embert fertőzött meg, közülük 1900-an nem élték túl a betegséget. A Save The Children az Origo szerint arról számolt be, hogy az új esetek 44 százalékában 15 évesnél fiatalabbak fertőződnek meg, s a halálos áldozatok majdnem harmada is ebből a korcsoportból kerül ki.

"Az a tragikus, hogy a kolera és az alultápláltság is kezelhető lenne a legalapvetőbb egészségügyi ellátással, de a kórházak és rendelők elpusztultak, az állami egészségügy dolgozói egy éve nem kaptak fizetést, a létfontosságú segélyszállítmányok célba jutását pedig akadályozzák" – húzta alá Tamer Kirolos, a szervezet vezetője a háború dúlta országban.A Save The Children 14 koleraközpontot működtet az országban, de a legsúlyosabban érintett területekre most még több embert küldenek.

Közben Auke Lootsma, az ENSZ jemeni fejlesztési vezetője arra figyelmeztetett, hogy az országban kialakult helyzet "ember okozta katasztrófa", mert nemcsak a szegénység és a befektetések hiánya vezetett ide, hanem az is, hogy a háborús felek a gazdasági kivéreztetést eszközként alkalmazzák a háborúban. Az ENSZ-tisztviselő azt mondta: az országban és már nemcsak a kolera, hanem agyhártyagyulladás is felütötte a fejét.

(forrás: Origo)
hirdetés

Könyveink