2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Lecsengett a majomhimlő-járvány?

Az Egyesült Államok szeretné 2023. január 31. után feloldani a korábban majomhimlőként ismert vírus miatti speciális helyzetet, írja az Mfor.

Az Egészségügyi Világszervezet múlt héten közölte, hogy a rasszista megbélyegzés miatt a majomhimlő nevét megváltoztatja mpox-ra, s ezért mindkét név egy éven keresztül egyidejűleg lesz használatban, míg a "majomhimlő" fokozatosan megszűnik. Ám mindeközben a világ számos pontján szemmel látható, jelentős csökkenést mutat az mpox-fertőzések száma.

A leánykori nevén majomhimlő, kis ideje mpox-nak nevezett vírus augusztus 14-én érte el a csúcspontját a világon (amikor a hétnapos gördülő átlag szerint 1 millió fertőzött volt). Az elmúlt hónapokban viszont a fertőzések száma folyamatosan csökken, s jelenleg, az utolsó hivatalos statisztika szerint december 4-én az előbb említett hétnapos átlag tekintetében 78 ezerre zsugorodott a betegek száma.

2022. november 22-ig 20 887 mpox (korábban majomhimlő) esetet jelentettek Európában. A WHO adatai szerint Magyarországon is augusztusban „tetőzött” az mpox, bár az augusztus 14-i hétnapos gördülő, 2,14-es átlag elenyészőnek tűnik a világ számaihoz képest. Ezek után pedig voltak olyan napok, hetek, amikor nulla esetszámot írhattak be hazánkhoz. Utoljára november 3-án jegyeztek fel Magyarországon újabb fertőzöttet, egy 26 éves férfit, aki az otthonában gyógyult.

A szomszédos országok közül Ausztriában tetőzött a legjelentősebb számban a fertőzőttek száma augusztus 14-én (6,43), míg Szerbiában augusztus 8-án (1,86), Csehországban augusztus 5-én (1,43), Romániában augusztus 14-én (1,43), Horvátországban augusztus 25-én (1,29) Szlovákiában augusztus 15-én (0,57) jegyezte fel a WHO a legmagasabb esetszámot. Ezek a számok is a hétnapos gördülő átlagot mutatják, nem napi megbetegedéseket, ahogy a nyugat-európai országoké is, ahol erőteljesebb ívet húzott az mpox, írja összeállításában az Mfor.

(forrás: Mfor)

cimkék

hirdetés

Könyveink