2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kitekintő

Álrokkant felvételizők foglalták el az ukrán egyetemek legjobb helyeit

Egy kijevi hetilap szerint az ukrán felsőoktatási intézmények államilag finanszírozott helyeire az idén nem a legjobban teljesítő felvételizők, hanem a gyakran több tízezer dollár kenőpénz fejében rokkanttá nyilvánított kedvezményezettek jutottak be.

A legnépszerűbb ukrán felsőoktatási intézményeket a kedvezményes felvételre jogosultak hada szállta meg. A Kijevi Nemzeti Egyetem közgazdasági és újságírói szakára például másfél-kétszer annyi felvételi kedvezményre jogosult jelentkezett, mint amennyi a tandíjmentes helyek száma – írta pénteken online kiadásában a Korreszpondent hírmagazin.

A kiadvány szerint a bejutási küszöböt alig átlépő, de soron kívüli felvételre feljogosító papírokkal rendelkező diákok kiszorították a felsőoktatási intézmények tandíjmentes helyeiről a kitűnő emelt szintű érettségi vizsgaeredményt elért felvételizőket. Ennek az lesz a következménye, hogy az alacsony pontszámmal felvett diákok már az első év után kihullanak a rostán – olvasható a cikkben.

Az új ukrán felvételi rendszernek a felsőoktatásban elterjedt korrupciót kellett volna megszüntetnie, ám az a korábbinál is nagyobb korrupciót szült – nyilatkozta a hetilapnak Katyerina Szamojlik képviselő, a parlament oktatási bizottságának titkára. Mint mondta, a tehetős szülők tömegesen vásároltak felvételiző gyermekeiknek olyan orvosi igazolásokat, amelyekkel verseny nélkül juthattak be az ország bármelyik felsőoktatási intézményébe. Míg korábban 5–10 ezer dollár kenőpénzért lehetett bejutni az egyetemekre, addig idén a szülőknek 20–40 ezer dollárt is le kellett perkálniuk a soron kívüli felvételt biztosító igazolásokért – tette hozzá, megjegyezve, hogy a korrupció az egyetemekről az orvosi igazolásokat kiadó egészségügyi intézményekbe helyeződött át.

A hírmagazin szerint az oktatási minisztériumban nem tagadják, hogy létezhet felvételi korrupció, de azt állítják, a felsőoktatási intézmények felvételi bizottságai minden rokkantigazolványt figyelmesen tanulmányoztak.

Varga Béla, MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink