2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Aktualitások a klinikai neurofiziológiában

Többek között az epilepszia, az Alzheimer-kór, a kognitív funkciók, az agyvérzés és az alvászavarok diagnosztikáját, illetve legmodernebb terápiás lehetőségeit vitatják meg a résztvevők a Debreceni Egyetemen rendezett háromnapos tanácskozáson. A Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság csütörtökön kezdődött 49. kongresszusán mintegy kétszáz szakorvos és szakasszisztens cseréli ki tapasztalatait.

A klinikai neurofiziológia a központi idegrendszer, a perifériás idegek, a neuromuscularis betegségek vizsgálatával foglalkozik, az utóbbi években a perifériás idegek ultrahangos vizsgálata segíti a pontos diagnózist. A szakterülethez tartozik többek között az agyi elektromos tevékenység (EEG), a perifériás idegek és az izmok (elektroneurográfia és elektromiográfia), a kiváltott válaszpotenciálok vizsgálata. Módszereik fontosak az epilepszia diagnosztikájában és kezelésében, egyre kiemelkedőbb szerepe van a műtétek alatti monitorozásnak az agyműtétek és gerincsebészet alatt (ortopédia, traumatológia, idegsebészet). A Debreceni Egyetemen jelentős hagyományai vannak a klinikai neurofiziológiának.

A klinikai neurofiziológia művelése az Általános Orvostudományi Kar egyik specialitása. Ezen a területen olyan szakemberek, olyan munkacsoportok dolgoznak, akik nagyon magas szinten gyógyítanak, oktatnak, kutatnak, színvonalas publikációikat közölnek, tudományos minősítéseket szereznek és fiatalokat vonzanak maguk köré. A klinikai neurofiziológusok kimagasló munkájának is köszönhető, hogy a kar a legutóbbi HVG rangsorban akadémiai kiválóságban a hazai orvostudományi karok között az első helyen végzett. Szakmai teljesítményüket ismerik el azzal is, hogy most Debrecenben rendezik meg a Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság kongresszusát – emelte ki Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja a rendezvény csütörtöki megnyitóján.

Kamondi Anita, a társaság elnöke a megnyitón örömét fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány után ismét személyesen találkozhatnak a kongresszus résztvevői Debrecenben, ahol mindig színvonalas konferenciákon, továbbképzéseken vehetnek részt.  A 21. századi modern oktatási centrum, a Learning Center pedig tökéletes helyszínt biztosít a tanácskozáshoz. A Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság több mint ötven éves múltra tekinthet vissza. 2008 óta van lehetőség megfelelő szakképzést követően ráépített szakvizsga megszerzésére. Történelme során mindig meghatározó volt a különböző, újnak számító módszerek klinikai diagnosztikába történő bevezetésében, a szakorvos- és szakasszisztens-képzésben, valamint a továbbképzésben.

Fotó: unideb.hu
Fotó: unideb.hu

A kongresszusainkon lehetőség nyílik a legújabb, a szakmát érintő újdonságok bemutatására, felkért referátumok és szabadon bejelentett előadások formájában. A jelenlegi rendezvényen az eddigieknél nagyobb teret szeretnénk szentelni az esetbemutatásoknak, melyek fiatalabb és tapasztaltabb kollégák számára egyaránt igen tanulságosak lehetnek, és jól demonstrálják a klinikai neurofiziológiai módszerek használhatóságát és hasznosságát a mindennapi diagnosztikában és differenciál-diagnosztikában – mondta Fekete István, a DE ÁOK Neurológiai Tanszék professor emeritusa, a rendezvény főszervezője.

A három napos debreceni tanácskozáson többek között az epilepszia és az Alzheimer-kór kapcsolatáról, a genetikus epilepszia-hajlam neurofiziológiai megközelítéséről, az alvászavarok diagnosztikájáról, a fokális epilepszia új terápiás lehetőségeiről is hallhatnak a résztvevők, illetve előadás hangzik el arról is, hogyan ítélhető meg az agyvérzés funkcionális kimenetele az agyi elektromos tevékenység (EEG) és a motoros kiváltott válasz (MEP) vizsgálatával.

A kongresszuson megválasztották a társaság új vezetőségét is. A közgyűlésen a következő négy évre Fekete Istvánt, az Általános Orvostudományi Kar professor emeritusát választották a Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság elnökének.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink