2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Ahol jól fizetik az orvosokat

A legjobban az orvosok, jogászok, pénzügyi-számviteli szakemberek és mérnökök keresnek Németországban, közli a Privátbankár.

A németországi fizetésekről közölt körképet a német Die Welt és a Gehalt.de, inkább a legmagasabb és legalacsonyabb jövedelmeket emelve ki. A csúcson a főorvosok állnak évi majdnem 117 ezer (havi 9745) euróval, a fogorvosok 78 ezer (havi 6500) eurót kapnak, a befektetési alapkezelők 76 ezer (havi 6300) körül. A vállalati pénzügyesek és számvitelei vezetők után speciális mérnököket, értékesítési vezetőket és jogászokat találunk még a listán, havi 5-6 ezer eurós (nagyjából 1,5-1,8 millió forintos) fizetéssel. (A cikkben az éves jövedelmet osztották 12-vel, a valóságban a pénz a 13. havi fizetések miatt kicsit másként oszlik meg. A számok nem átlagot, hanem torzításra kevésbé hajlamos medián takarnak, tehát a dolgozók fele az adott munkakörben efelett, fele pedig ez alatt az érték alatt keres.)

A legjobb fizetések eléréséhez szinte minden esetben egyetemi végzettség kell. Ez a legrosszabbul fizetett állások listájából is látszik, ahol például hotelek, egészségügyi intézmények magasabb képesítést nem igénylő kiszolgáló munkahelyei állnak. Takarítók, pincérek, konyhai kisegítők, betegszállítók, sőt fodrászok alig keresnek többet a minimálbérnél, ez évi 19-22 ezer euró. Ez forintra átszámítva 5,8-6,7 millió forint, havi szinten 480-560 ezer, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a német árszínvonal átlagosan nagyjából kétszerese a magyarnak. Egyes fontosabb termékek és szolgáltatások (például élelmiszer, nagyvárosokban albérlet) azonban háromszorosukba is kerülhetnek.

A szakácsok, fogorvosi segítők vagy hivatásos sofőrök sem keresnek sokkal többet, évi 26-27 ezer eurót, írja a lap.

(forrás: Privátbankár)
hirdetés

Könyveink