2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Abortuszháború Varsóban

A világ egyik legszigorúbb abortusztörvényét fogadhatják el Lengyelországban, amennyiben a katolikus egyház ajánlásának megfelelően szigorítanák tovább a művi terhességmegszakításról szóló, több mint két évtizede érvényben lévő jogszabályt, írja a Népszava.

Komoly felháborodást keltett sokak részéről, hogy Lengyelországban az ország püspökei az abortusz teljes betiltásáért szálltak síkra. Varsóban már a mostani törvény is az egyik legszigorúbbnak számít Európában, hiszen a művi terhességmegszakítás csak kivételes esetekben válik lehetővé, ám a Pro – Prawo do Zycia (Jog az életért) kezdeményezés aláírói szerint még ez a szabályozás is túl liberális, s a mozgalom komoly támogatást kap a katolikus egyháztól.

Az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló lengyel törvény értelmében az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el, írja a lap.

Az esetleges új törvény azért is lenne rendkívül népszerűtlen, mert már most igen magas a nem törvényesen végrehajtott művi terhességmegszakítások száma. Miközben a hivatalos adatok szerint 1812 legális abortuszt hajtottak végre, az illegálisokét 100 ezer és 200 ezer közé teszik. Sok nő magánorvosokat keres fel, hogy végrehajtsa az abortuszt, mások pedig külföldi orvosok segítségét kérik.

Amennyiben a lengyel parlament áldását adná a jogszabályra, s elfogadná a művi terhességmegszakítás teljes tilalmát, akkor Varsónak szigorúbb abortusztörvénye lenne, mint Iránnak.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink