2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A világnapon indít honlapot az Autisták Országos Szövetsége

Április 2-án, az Autizmus Világnapján indítják el az AOSZInfoBázis weboldalt, ahol a szülők, az érintett személyek és az autizmus iránt érdeklődők is hiteles és folyamatosan frissülő információkat találhatnak az autizmusról.

Az autizmussal kapcsolatos ismeretek hiánya vagy a nem megfelelő forrásból származó információk nem minden esetben segítik autista társaink támogatását, írja közleményében a szervezet, amely szerint azok akár veszélyeztetők is lehetnek.A megfelelő ismeretekhez és módszerekhez való hozzáférés alapvető fontosságú az autista személyek hosszú és teljes értékű életének biztosításához.

A szakemberek szerint minden 54. gyermek kap autizmus diagnózist; az ilyen diagnózissal rendelkező személyek és családtagjaik élethosszig tartó támogatást és figyelmet igényelnek. Ehhez mindenkinek, aki kapcsolatba kerülhet velük, hiteles és szakmailag megalapozott információra van szüksége: ezek megtalálásában segít az AOSZ InfoBázis oldal.

A közlemény szerint az autizmussal élők és családjaik számára erősen korlátozott a közszolgáltatásokhoz, a közneveléshez, a szociális és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, és a szülők, hozzátartozók nehezen találják meg a megfelelő információkat. "Azok sincsenek könnyebb helyzetben, akik például pedagógusként, rendőrként vagy orvosként szeretnének tájékozódni a témában, mert sok elavult vagy téves ismeret, illetve hiedelem kering az interneten".

A honlapon az autizmussal kapcsolatos alapismeretekről, az ellátásokról, a diagnózisról, fejlesztési lehetőségekről, szociális támogatásokról, jogszabályokról adnak tájékoztatást és könyveket, filmeket is ajánlanak.

Az oldal létrejöttében együttműködött az ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és annak autizmus spektrum pedagógiája szakiránya, az Autizmus Alapítvány, a Pannon Egyetem és az Autisták Országos Szövetsége.

Az AOSZ kezdeményezésére március 31. és április 3. között – az autizmus világnapja alkalmából – kék díszkivilágítást kap a Gellért-hegyi Szabadságszobor.

(forrás: Autisták Országos Szövetsége, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink