2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A sportot támogatják az egészségért

9,9 milliárd forint támogatás nyerhető a felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztését a szabadidősport révén elősegítő pályázatból.

Több mint 11 milliárd forint jut szabadidősportra, amely a központi költségvetés szabadidősportra előirányzott tételéből, több évet átfogó pályázatokból és programfinanszírozásokból áll össze. Ezenfelül az egyes sportágak még további összegeket fordítanak saját forrásaikból a szabadidősportra – jelentette ki Szabó Tünde. A sportért felelős államtitkár az MTI-nek adott nyilatkozatában azt is kiemelte, hogy a 2018-as költségvetés a szabadidősportra 522 millió forintot biztosít, a 2010-es támogatási összeg több mint dupláját.

A Hiszek Benned! programra összesen 500 millió forint áll rendelkezésre, míg a felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztését a szabadidősport révén elősegítő pályázat keretében 9,9 milliárd forint támogatást kapnak meg a nyertes pályázók – mondta. Hozzátette: szorosan együttműködnek a Magyar Szabadidősport Szövetséggel, amely nagyon sok szabadidősportot népszerűsítő eseményt szervez évről évre.

Támogatjuk a 2020-as olimpiáig tartó Olimpiai Ötpróba Programot is, melynek keretében országszerte több mint ötven szabadidős programon, hat sportágban próbálhatják ki magukat a sportolni vágyók – közölte, jelezve, közösen tevékenykednek a Budapesti Sportirodával is, a magyar társadalom sportolási szokásainak kedvező irányú befolyásolása, a sportolással töltött órák számának növelése érdekében. Hangsúlyozta, hogy a BSI számtalan nívós sporteseményt, futóversenyt rendez minden évben a nagyközönség számára, amelyekre egyre többen és többen neveznek be.

Én magam is részt vettem, sőt futottam is tavaly ilyen versenyeken és azt tapasztalom, egyre inkább divat lett a futás és az egészségtudatos életmód. Ez fantasztikus dolog és azt szeretnénk, ha ez a trend a jövőben is folytatódna – jegyezte meg az egykori élsportoló, hátúszásban olimpiai ezüstérmes Szabó Tünde. Kitért rá, hogy a költségvetési és a programalapú támogatások mellett a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program első ütemében 1,5 milliárd forint értékben, országszerte 117 településen megépült szabadtéri sportparkok és rekortános futópályák ehhez nagy mértékben hozzájárulnak.

A második ütemre az idei évtől 6,5 milliárd forintot fordítunk – közölte, majd arról beszélt, hogy a mindennapos sportolás még vonzóbbá tehető a lakosság számára, ha erre saját lakóhelyén vagy annak közelében és kedvezményes áron biztosítanak lehetőséget: Ezért indítottuk el a Hiszek Benned! programot is 2016-ban és ezért döntöttünk idén a harmadik pillér bevezetése mellett. A program első pillére immár második éve biztosít pénzügyi támogatást,  s a 23 megyei jogú városból 22 pályázott és nyert támogatást 100 millió forint értékben.

Szabó Tünde a Hiszek Benned! program idén induló harmadik alprogramját is kiemelte.

A Fitt, Egészséges Nemzetért Tárt Kapus Program alcímet viselő projekttel szintén helyi sportolási lehetőségeket szeretnénk teremteni és a lakosságot a helyben elérhető sportlétesítmények igénybevételére ösztönözni. Tulajdonképpen a sporthoz való szabad hozzáférését szeretnénk minél szélesebb körben biztosítani az alprogrammal, amelyre 250 millió forint áll rendelkezésre – nyilatkozta az államtitkár. Magyarázata szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a megyei jogú városok sportlétesítményeik kapacitását és a lakossági igényeket felmérve, kedvezményes vagy éppen ingyenes sportolási lehetőséget biztosítanak a lakosság számára, az erre a célra szolgáló állami forráskeretből.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink