2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

A populizmus térnyerése és az oltásellenesség

A választási eredményeket és az oltásokat hatástalannak tartók arányát vizsgálta egy friss tanulmány az után, hogy Európában tavaly 20 éves csúcsot ért el a kanyarós esetek száma: 60 ezer megbetegedést és 72 halálesetet regisztráltak, írja a Qubit.

Kiderült, hogy minél többen szavaztak a 2014-es európai parlamenti választásokon populistának tekinthető pártokra, annál nagyobb az oltásszkeptikusok aránya az adott országban. Sőt a kanyarós megbetegedések és halálesetek is ott sűrűsödnek, ahol a populizmus feljövőben van. Fontos hangsúlyozni, hogy az összefüggés statisztikai, ok-okozati kapcsolatot tudományos igénnyel nem mutattak ki, illetve hogy a tanulmány elérhető szövegében a szerző nem fejtette ki, mit ért populizmus alatt. 

A tanulmány mindenesetre rámutat, hogy különösen Görögországban, Olaszországban és Franciaországban volt tettenérhető az a trend, miszerint a populista pártok népszerűségével párhuzamosan nőtt a kanyarós megbetegedések száma. 

Jonathan Kennedy, a londoni Queen Mary Egyetem (QMUL) népegészségüggyel foglalkozó adjunktusa héten a European Journal of Public Health-ben publikálta tanulmányát, amelyben azt is felveti, hogy a tudományos (vagy inkább tudománytalan) populizmus iránti rokonszenv mögött hasonló meggondolások húzódnak meg, mint a politikai populizmusra való fogékonyság mögött. Mivel a sok helyen újra terjedő kanyarójárványok ellenére nincsenek megfelelő felmérések a népesség ollásellenességéről, a szerző javasolja, hogy a népegészségügyi döntéshozók induljanak ki a pupulista pártok teljesítményéből, ami jó indikátora lehet az oltásszkepticizmus terjedésének  is – legalábbis nyugati, európai kontextusban.

A teljes cikk

(forrás: Qubit)
hirdetés

Könyveink