2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A poliovírus újabb típusát sikerült kiirtani

A gyermekbénulást okozó poliovírus újabb típusát sikerült kiirtani a Föld színéről, ami fontos mérföldkő a veszélyes kórokozó elleni végső harcban – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az elmúlt években komoly nehézséget okozott az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy hatékonyan tudjanak harcolni a gyermekbénulás ellen. Azután, hogy az utolsó megbetegedést 2010-ben észlelték Európában, 2015-ben újra megjelent a poliovírus. Akkor Délnyugat-Ukrajnában betegedtek meg a gyermekek, az országban ugyanis csak a gyerekek fele van beoltva a kórokozó ellen. Sikerült urrá lenni a problémán, most pedig egy újabb, nagyon fontos lépést tettek a végső megoldás felé.

"A 3-as típusú poliovírus kiirtása jelentős lépés a gyermekbénulás-mentes világ felé, ám még nem szabad hátradőlnünk" – hangoztatta Matshidiso Moeti, a WHO afrikai régióért felelős igazgatója. A gyermekbénulás felszámolásának igazolására létrehozott globális bizottság e heti bejelentése azt jelenti, hogy immár csak a vírus 1-es típusa van jelen a világban, a 2-es típust 2015-ben nyilvánították kiirtottnak.

A WHO 1988-ban indította a gyermekbénulás kiirtását célzó programját, ennek eredményeképpen a fertőzöttek száma 1988 és 2012 között több mint 99 százalékkal csökkent. Az 1-es típusú poliovírus azonban még mindig jelen van Pakisztánban és Afganisztánban, ahol idén eddig 88 embert fertőzött meg. Ez jelentős emelkedést jelent a 2017-es globális mutatókhoz képest, amikor rekordalacsony számú, mindössze 22 esetet jegyeztek fel világszerte, írja az MTI nyomán a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu/MTI)
hirdetés

Könyveink