2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A Magyar Védőnők Egyesületének szakmai konferenciája Miskolctapolcán

A nők egészsége a családok egészsége

A jó gyakorlatokról, a tudatos családtervezésről és a védőnői méhnyakszűrésről is szó lesz a Magyar Védőnők Egyesületének hétvégi konferenciáján.

A jó egészség megőrzése alapvető fontosságú a nők társadalmi egyenlőségének szempontjából. A női lakosság egészségi állapota túlmutat az egyes nők jólétén. Fontos következményei vannak a család és a gyermekek jólétére nézve, mivel az egészség kulcsfontosságú meghatározói, az iskolázottság és a jövedelem generációról generációra öröklődik tovább, és mivel a nők központi szerepet töltenek be a család egészségmegőrzésében, táplálásában és gondozásában.

Tágabb értelemben a nők egészségi állapota az egész társadalomra kihat mind a munkahelyeken, mind a közösségekben. Az 1995-ben Pekingben tartott Nők Negyedik Világkonferenciájának Cselekvési programja leszögezi, hogy a nők egészségbeli egyenlőségének elősegítése nemcsak a nők és a férfiak biológiai különbségének megvitatását jelenti, hanem olyan témákra is ki kell térni, mint a nők és a férfiak nem azonos hozzáférési lehetőségei az egészségmegőrzés eszközeihez, továbbá az egyén egészségi állapotát kialakító nem biológiai tényezők különbségei. Sok közvetlen hatás igen kedvezőtlennek mondható, így például az alacsony jövedelem, az egyre növekvő fizetésbeli egyenlőtlenség és a stressz.

Az egyesület 1996-óta szervezi meg a konferenciát, amelynek minden évben más település ad otthont, 2020-ban Miskoltapolca fogadta be a rendezvényt. (2020. március 6-7., Calimbra Wellness és Konferencia Hotel – 3519 Miskolctapolca, Bencések útja 9-11.)

A konferencián a családokat ellátó védőnők vesznek részt elsősorban – de nyitott minden érdeklődő számára –, hogy a védőnőkön keresztül minél több családhoz eljuthassanak azok az új ismeretek, amelyek a női és család többi tagja egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlenek.

Ez nem egyszerű és nem könnyű feladat. Minden család, minden ember más és más. Nagy jelentősége van a személyre szabott gondozásnak, tanácsadásnak, ami a védőnők kiemelt feladata.

A védőnői gondozás során sokszor eltérő érdekeket, véleményt kell figyelembe venni, és csak ezek harmóniája hozhat eredményt.

Tapasztaljuk, hogy a családok szívesen fogadják a védőnői segítséget.

A rendezvény ehhez biztosít szakmai tudást, hozzájárul a védőnők felkészültségéhez, a résztvevők megismerhetik azokat a korszerű módszereket, eszköztárat, amely a sikeres együttműködést és gondozást segíthetik.

A védőnő feladata, hogy támasza legyen a családoknak, segítse problémáik, aktuális élethelyzeteik megoldásában, lehetőleg olyan stádiumban, amikor a megelőzés módszereivel még időben, az elérhető legjobb megoldást sikerül megtalálni. Természetesen, ha már ez nem lehetséges, segíti a védőnő megkeresni a lehető legjobb megoldásokat, módszereket, eszközöket azért, hogy a család testi-lelki és nem utolsó sorban szociális egészsége megmaradjon, vagy újra visszatérjen.

Nem titkolt szándékunk, hogy felhívjuk a társadalom, kiemelten a női lakosság figyelmét az egészségesebb életmód fontosságára, a saját és családtagjaik testi-lelki egészségének megőrzésére, mely a NŐI Szerepvállalás egyik fő fókusza.

A rendezvény számára választott időpont – Nőnap - nem véletlen. Ezt a napot szeretnénk új tartalommal megtölteni: a nők szerepének, családi és társadalmi értékének erősítése céljából.  

Napjaink kihívásai, amelyek a nők egészségtudatosságán keresztül befolyásolhatók:

  • Kiegyensúlyozott párkapcsolat.
  • Családi harmónia biztosítása.
  • Stressz mentes életvitel – sikeres konfliktus kezelés – jó kommunikáció.
  • Koraszülés elkerülése.
  • Dohányzás (szenvedélybetegségek) mentes életmód.
  • Egészséges táplálkozás, mely betegségek kialakulását előzhető meg, illetve egyensúlyt biztosít.
  • Mindennapi testmozgás, egészséges életvitel.
  • Környezet egészségének megőrzése – örökítő anyag egészsége.
  • Gyermekkorban megelőzhető felnőttkori megbetegedések.
  • Szűrővizsgálatok rendszeres igénybevétel a család minden tagjának.
  • Nőket sújtó leggyakoribb megbetegedések (szív –érrendszeri problémák, endometriózis, daganatos megbetegedések,/mellrák, méhnyakrák/.

Mindezek mellet szükséges a felkészült egészségügyi szakemberek megléte is.

Fontos a védőnői tevékenység módszereinek minőségi fejlesztése. Az egészségügyi reformfolyamatokban a védőnői hivatás lényegét, hagyományait, specialitásait megőrző, de az új kihívásoknak, feladatoknak, igényeknek és szükségleteknek megfelelő, a lakosság egészségi állapotát hatékonyan fejlesztő védőnői ellátás.

A konferencia témái:

  • A pozitív családtervezés gyakorlata az AEEK Családtervezési és Gyermekegészségügyi Osztályán
  • Termékenységtudatosság – cikluskövetés fontossága – egészség tiszteletben tartása
  • Miért nem estem teherbe, ha a testem egészséges?
  • Jól fejlődik a gyermekem?
  • Stressz a szülő-gyermek kapcsolatban – és körülötte
  • Jó gyakorlatok a védőnői munkában – Védőnői méhnyakszűrés - Ahogyan én látom
  • Serdülőkorúak szexuálismagatartásának háttértényezői
  • Jó gyakorlatok a védőnői munkában – 20 év Családvédelmi szolgálat védőnőjeként
hirdetés

Könyveink