2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A német kormány átvállalja az EU-s társállamoktól fogadott betegek kezelési költségét

Nem kell megtéríteni az új típusú koronavírus okozta betegségben (Covid-19) szenvedő külföldi EU-s állampolgárok németországi kezelésének költségét, a számlát a szövetségi kormány egyenlíti ki, és a tagállamok közötti szolidaritás jegyében további betegeket is fogadnak, közölte hétfőn a berlini egészségügyi minisztérium.

A kormány mindazon külföldi EU-s állampolgárok kezelési költségét vállalja át, akik a Covid-19 miatt intenzív ellátásra és mesterséges lélegeztetésre szorulnak, és azért kerülnek Németországba, mert hazájukban nincs szabad ágy. A rendelkezés szeptember végéig érvényes, és várhatóan nagyjából 20 millió eurót (7 milliárd forint) kell fordítani rá a szövetségi költségvetésből.

A járvány kezdete óta már 200-nál is több beteget vettek át társállamoktól - főleg Franciaországból, Olaszországból és Hollandiából -, és a minisztériumhoz további mintegy 40 kezelési kérelem futott be. Kapacitás egyelőre bőven van. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) nyilvántartásában szereplő 1175 klinika közül a hétfői adatok szerint 763-ban vannak szabad intenzív ágyak. Az intenzív osztályokon 2674 pácienst ápolnak Covid-19 betegséggel, 73 százalékuk szorul mesterséges lélegeztetésre.

Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) hétfőig 141 672 ember szervezetében mutatták ki, ami 1775 esettel több az egy nappal korábbinál. A napi új igazolt fertőzések száma havi mélypontra csökkent, és áprilisban először süllyedt 2000 alá. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 3500-zal 91 500-ra emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 4404 igazolt fertőzött halt meg, ez 110 esettel több az egy nappal korábbinál. A napi új halálos áldozatok száma április 16-án 315-ön tetőzött, azóta rendre csökken.

A járványlassító intézkedések eredményeire és az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességére tekintettel hétfőtől országszerte lazítják a korlátozásokat. A legtöbb tartományban megnyitnak a 800 négyzetméternél kisebb értékesítési területű kiskereskedelmi üzletek, és mérettől függetlenül az autókereskedések, a kerékpár-szaküzletek és a könyvesboltok. Mindenütt biztosítani kell a társas távolságtartás szabályának érvényesítését, vagyis gondoskodni kell arról, hogy ne legyen torlódás a boltban, és sor a bejáratoknál.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés