2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A MESZK megdöbbent és elhatárolódik

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) mély megdöbbenéssel fogadta a 24.hu híradását a Baptista Szeretetszolgálat pécsi Malomvölgyi Szeretetotthon magukról megfeledkezett ápolóiról, akik egy betegágyon fekvő idős, beteg asszony mellett imitáltak szexuális pozíciókat és erről képeket osztottak meg a közösségi oldalakon.

A MESZK megkereste az intézmény vezetőjét, aki azt a tájékoztatást adta, hogy az érintett dolgozók nem a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tagjai voltak, tehát vélelmezhető, hogy nem is rendelkeztek egészségügyi szakképesítéssel, azaz szociális gondozói munkakörben tevékenykedtek. Ennek ellenére a szomorú eset kapcsán a szakmai köztestület ki kívánja nyilatkozni a betegellátás során követendő egyik legfontosabb elv, az emberi méltóság tiszteletének megőrzését, tiszteletben tartását. Az ápolói hivatás gyakorlóinak – tekintett nélkül végzettségi szintjükre és szakképesítésük formájára –, a mindennapi betegellátás során mindig szem előtt kell tartani.

Erkölcsi tükröt tartva tagjaink felé hangsúlyozzuk, hogy a hivatás kötelezettséget ad számunkra, mely nemcsak a szakmai, de a magánéletben is megköveteli a példamutatást és az etikus magatartást.  Mindazon egészségügyi és szociális dolgozók, akik ezt nem tartják be, rombolják az egészségügyi szakdolgozók megbecsülését, ezáltal gyengítik a társadalom bizalmát. Az egészségügyi és szociális ellátás igen sajátos, folyamatos szolgálat, mely az emberi kapcsolatokra és az ellátott, gondozott tiszteletére épül.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elhatárolja magát azon dolgozóktól, akik ápolók iránti közbizalom rombolásában részt vesznek. Annak ellenére, hogy a köztestület hivatalosan nem indíthat eljárást olyan szakember ellen, aki nem a kamara tagja, teljes mértékben elítéli az szeretetotthonban tevékenykedő, az ügy kirobbanás azóta már elbocsátott dolgozókat.

hirdetés

Könyveink