2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A magyar egészségügyi startupok remekelnek a piacra lépésben, de...

Új tanulmányt tett közzé az Európai Unió testületeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) egészségügyi innovációt támogató szervezete, az EIT Health. Az InnoStars Innovation Index (teljes nevén InnoStars Assessment of Healthcare Innovation Ecosystem Maturity) az első átfogó elemzése annak, hogy milyen szinten állnak a kiválasztott kelet-, közép- és dél-európai országok egészségügyi innovációs ökoszisztémái. A jelentés lehetővé teszi, hogy a térségbeli innovációs szereplők megosszák egymással a legjobb gyakorlataikat, és úgy tanuljanak, hogy közben növelik országuk presztízsét Európában és azon kívül.

A tanulmány alapján Portugália rendelkezik a legérettebb innovációs ökoszisztémával a régióban. Portugáliát közeli másodikként több ország követi, köztük Magyarország is. Az EIT Health programjaiban résztvevő magyar startupok a legnagyobb arányban lépnek sikeresen a piacra a vizsgált országok közül, átlag fölötti szerepeltek az alkalmazottak számát és a bevont külső tőke mennyiségét tekintve, de alulteljesítettek a külső támogatások elnyerésében. 

Az InnoStars Innovation Indexet Európa vezető egészségügyi innovációs hálózata, az EIT Health azzal a céllal alkotta meg, hogy felmérje a nemzeti innovációs ökoszisztémák érettségi szintjét Közép-, Kelet- és Dél-Európa 10 országában. Az egészségügyi innovációban betöltött globális vezető szerepe miatt referenciaországként Izrael is bekerült a felmérésbe (az ország külső helyszínként az EIT Közösség számos programjában is részt vesz).

Az EIT Health számos programot működtet a jelentésbe bevont országokban, hogy támogassa a fejlődés különböző fázisaiban járó egészségügyi startupokat. Az új jelentés célja az volt, hogy felbecsülje, milyen módon hasznosították az egyes országok ökoszisztémái az EIT Health programjaiból kinyerhető előnyöket, és milyen mérhető eredményeket értek el. Fontos megjegyezni, hogy a kutatásban megjelenő teljesítménymutatók (az ún. kemény indikátorok) nem az egész ország vagy a teljes startup-szektoruk eredményességét értékelik, hanem kizárólag az EIT Health által meghirdetett startup-programokban részt vevő vállalkozásokét.

„Nagy izgalommal mutatjuk be az InnoStars Innovation Index első kiadását, amely nemcsak arra kiváló eszköz, hogy bemutassuk az EIT Health tevékenységének eddigi gyümölcseit a régióban, hanem praktikus információkkal szolgál arról is, hogy milyen tényezők teszik sikeressé egy-egy ország innovációs ökoszisztémájátmondta el Fürjes Balázs, az EIT Health InnoStars Ügyvezető Igazgatója.A tanulmány készítése során felfedeztünk egy érdekes összefüggést: szoros korrelációt fedeztünk fel aközött, hogy a megkérdezett szereplők hány százaléka küldte vissza a kérdőívet, és hogy hogyan szerepelt az adott ország a teljesítménymutatók terén. Ez arra utal, hogy az együttműködés, a közös munkára való hajlandóság meghatározó szerepet játszik az innovációs ökoszisztémák sikerében. Ez a megállapítás egybeesik az EIT Health filozófiájával, amely szerint senki nem tud egyedül innoválni – össze kell kötnünk egymással az innovációs ökoszisztéma szereplőit, a vállalkozókat, kutatókat, egyetemi tudósokat, a kormányzatok képviselőit, a befektetőket és másokat.”

Forrás: WSHungary Kft.
Forrás: WSHungary Kft.

Módszertan: az eredmények megerősítik az együttműködés fontosságát

A tanulmány szerzői számos kemény és puha indikátort alkalmaztak az ökoszisztémák fejlettségének felmérésére. A kemény indikátorok az EIT Health programjain részt vevő startupok teljesítményét értékelték olyan tényezőkön keresztül, mint az aktuális cégérték, az alkalmazottak száma, a tőkebevonás és támogatások megszerzésének képessége, valamint a sikeresen piacra lépő cégek aránya az összes részt vevő vállalkozáshoz viszonyítva. A puha indikátorok pedig – kérdőíves megkérdezése alapján – az ökoszisztémák szereplőinek véleményét tükrözik olyan tényezőkről, mint az adott országban elérhető finanszírozás, a megfelelő tehetségek rendelkezésre állása, a kormányzat hozzáállása és az innovációs hálózat fejlettsége.

Mindezek alapján a tanulmány készítői arra jutottak, hogy míg a kemény indikátorok jól számszerűsíthetők, nehéz belőlük praktikusan megvalósítható következtetéseket levonni, addig a puha indikátorok esetében ez fordítva van. További tanulság volt, hogy bár egyes szereplők sok munkát fektetnek a közösségépítésbe és tudásmegosztásba, erőfeszítéseik kevéssé elismertek, mivel nehezen mutatható ki a közvetlen gazdasági hasznuk, így érdemes a mérhető eredményekkel kecsegtető tevékenységekre koncentrálni.

A teljesítménymutatók felmérését követően az EIT Health szakértőiből álló testület a Monika Rozalska-Lilo által kidolgozott Ecosystem Maturity Model segítségével sorolta be az egyes országokat öt kategóriába 1-től („kezdő”) 5-ig („szakértő”). Az érettségi szint azonban nem rangsorolást jelent – nem állít semmit arról, hogy melyik országnak van jobb vagy rosszabb innovációs ökoszisztémája. Sokkal inkább azt mondja, hol járnak azon az érettségi úton, amelyben a rendelkezésükre álló erőforrásokat egyre hatékonyabban hasznosítják.

Szakértők és összekötők: vezető szerep az egészségügyi innovációban

Az egyetlen ország, amely 5-ös („szakértő”) értékelést kapott, a referenciaország, Izrael volt, ahol a vizsgált startupok összesített cégértékelése elérte a 146 millió eurót – ez a legmagasabb a vizsgált országok között. A „szakértő” besorolású országokra az a jellemző, hogy könnyű bennük a cégalapítás, célzott programokat indítanak az innovátorok támogatására, és kiterjedt finanszírozási rendszerük van, amelyben a vállalkozók hozzáférnek kockázati tőkéhez és „smart money”-hoz (amellyel együtt a pénz mellett tudást is kapnak a befektetőktől). Mindennek eredményeként ezekben az országokban sok a tapasztalt vállalkozó és mentor, és fejlett, specializált innovációs közösségek működnek bennük.

Magyarország egyike annak a négy országnak a kutatásban, ahol az EIT Health rendelkezik egy dedikált ökoszisztéma-vezetővel, valamint egy helyi vállalkozásokból, egyetemekből és kutatóintézetekből álló hálózattal. Az InnoStars Innovation Index alapján Magyarország a 3-as besorolású („kísérletező”) országok közé tartozik. Ezek az országok innovációs útjuk középső szakaszában járnak – már vannak bejáratott mechanizmusaik a startupok támogatására, és egyre több finanszírozás áll a vállalkozók rendelkezésre, hozzáférnek például kormányzati forrásokhoz és külföldi alapok pénzéhez is. Ezekben az országokban az innovátorok fejlődését már rutinos mentorok segítik, és már vannak „sorozatvállalkozók”, akik több startup alapításában is tapasztalatot szereztek. Emellett aktív kapcsolat épült ki a különböző szereplők, köztük a kutatóközpontok és multinacionális vállalatok között. Utóbbira példa a GE Healthcare, az egészségügyi technológia egyik globális éllovasa, amely jelentős K+F tevékenységet folytat Magyarországon. A GE Healthcare az EIT Health fontos partnere, és számos közös innovációs és oktatási program, például a HelloAI vagy a Health Venture Lab kezdeményezője.

Magyar erősségek: piacra lépés és finanszírozás

Ami a mérhető eredményeket illeti, az EIT Health akcelerátorprogramjaiban Magyarországról részt vevő 29 cég több területen is az átlag fölött teljesített. A sikeresen piacra lépő startupok aránya a legmagasabbak között volt a megfigyelt országok között, és a külső tőke bevonásában is az átlagon felül szerepeltek. Alulteljesített viszont a többi résztvevő országhoz képest a külső támogatások megszerzésében. Az átlag fölötti tőkebevonási képesség szoros összefüggésben áll az állami tulajdonú VC Hiventures tevékenységével, amely különösen aktív szerepet vállal a korai szakaszban lévő helyi startupok finanszírozásában.

„A tanulmány rámutat, hogy Magyarország jelentős potenciállal rendelkezik olyan egészségügyi innovációk előmozdításához, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az európai polgárok tovább és egészségesebben éljenek – mondta el Hild Imre, az InnoStars Innovation Indexben megkérdezett egyik szakértő, a világpiacra törő cégeknek tanácsokat adó Global Class magyarországi vezetője. – Sok fiatal szerez tapasztalatot külföldön és tér haza hasznos tapasztalatokkal, ami kedvez a vállalkozói kedvnek. Azt látjuk ugyanis, hogy ők könnyebben osztják meg a felhalmozott tudásukat, és kevésbé gyanakvóak amiatt, hogy ellophatják az ötleteiket, vagy hogy kihasználják őket, ami a korábbi generációk általános félelme volt. Ily módon az ökoszisztéma nyitottabb, kezdeményezőbb és boldogabb lesz.”

Helyi sikertörténet: új kézhigiénia-ellenőrző rendszer innovatív AI technológiával

Az EIT Health programjaiban támogatott magyarországi cégek közül a HandInScan az egyik legnagyobb sikertörténet. A HandInScan innovatív kézfertőtlenítő ellenőrző rendszereket fejleszt, tesztel és értékesít. A cég megoldása mesterséges intelligencia technológia segítségével elemzi a kézmosás helyes végrehajtását, pontos 3D-szkennelt adatokat gyűjt és dolgoz fel elemző szoftver segítségével, így támogatva a kézhigiénia fejlődését. A csapat az EIT Health Bridgehead Europe 2019-es programjának támogatottja volt, amely segítette őket abban, hogy további EU-piacokra is betörjenek. Mindeddig 2,5 millió eurónyi külső finanszírozást szereztek.

A jelentés teljes verziója elérhető a projekt weboldalán: https://www.innostarsassessment.eu/

 

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézetről (EIT)

Az EIT Európa legnagyobb innovációs ökoszisztémája, amely közel 3000 partnert köt össze az üzleti világ, kutatás és oktatás magas szintű szervezeteiből Európa-szerte több mint 80 innovációs Hubon keresztül. Az EIT azáltal erősíti meg Európa innovációs képességét, hogy támogatja a sürgős globális kihívások megoldását, és táplálja a vállalkozói tehetséget, hogy így fenntartható növekedést és szakképzett munkahelyeket hozzon létre Európában. Mint az Európai Unió egyik testülete az EIT integráns része a Horizon Europe-nak, az EU kutatási és innovációs keretprogramjának. Az Intézet támogatja a dinamikus páneurópai partnerségeket. Az EIT Knowledge and Innovation Communities vezető cégekből, kutatólaborokból és egyetemekből áll, amelyek mindegyike a sürgős globális feladatok megoldására szenteli idejét, legyen az a klímaváltozás, az egészségügy vagy a megújuló energia. További információ itt található: https://eit.europa.eu/ .

Az EIT Health-ről

Az EIT Health a legkiválóbb egészségügyi innovátorok hálózata, melyet az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió egyik szerve támogat és mintegy 130 partnerrel rendelkezik. Határokon átnyúló együttműködésünk célja olyan új megoldások kidolgozása, amelyek lehetővé teszik az európai polgárok számára, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhessenek. Mivel az európai lakosság a krónikus betegségek és a multimorbiditás növekedése által támasztott kihívással áll szembe, és a technológia által kínált lehetőségek felhasználásán fáradozik, annak érdekében, hogy a kezelés, a megelőzés és az egészséges életmód terén túllépjenek a hagyományos megközelítéseken, gondolkodókra, újítókra és hatékony módszerekre van szüksége az innovatív egészségügyi megoldások piacra juttatásához. Az EIT Health ezekre az igényekre kíván választ adni. Az EIT Health európai határokon átnyúlóan összeköti a kutatás, az oktatás és az üzleti élet releváns egészségügyi szereplőit, tehát a "tudásháromszög" minden oldalát bevonja, hogy metszéspontjában valósulhasson meg az innováció a polgárok javára. További információ itt olvasható: www.eithealth.eu

Az EIT Health InnoStars-ról

Az InnoStars az EIT Health hét földrajzi klaszterének egyike, amely Európa felét fedi le, beleértve Lengyelországot, Magyarországot, Olaszországot és Portugáliát, valamint az EIT regionális innovációs programjában szereplő további régiókat– a Balti államokat, Horvátországot, Szlovákiát, Csehországot, Szlovéniát, Görögországot és Romániát. Ezeket az országokat az európai innovációs eredménytábla (EIS) mérsékelt innovátornak minősítette. Az InnoStars a vállalkozói szellem, az innováció és az oktatás támogatására összpontosít a régióban az egészségügy, az egészséges életmód és az aktív időskor témakörökben, emellett pedig célja az innováció terén hátrányban lévő és a vezető régiók közötti szakadék megszüntetése. A program hazai partnerei a GE Healthcare, az E-Group, a Syreon Research Institute, a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem.

Az EIT Regionális Innovációs Programjáról (EIT RIS)

Az EIT Regionális Innovációs Rendszert (EIT RIS) az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) hozta létre az innovációban élenjáró és a fejlődésben lévő régiók közötti szakadék csökkentése érdekében. Célja, hogy fejlessze a közép-, kelet- és dél-európai régiókat, feltárja egyedi innovációs adottságaikat, és a helyi innovátorokat bevonja a páneurópai programokban való részvételbe. Az egészségügy területén a program 2016 óta működik, és az EIT Health InnoStars koordinálja. A program 14 EIT Health Hubot foglal magában, amelyek Kelet-, Közép- és Dél-Európa 13 országában találhatók. A program magyarországi Hubja a pécsi Transzdiszciplináris Kutatások Intézete.

További információ: www.eithealth.eu.

(forrás: WSHungary Kft.)
hirdetés

Könyveink