2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A magyar ápolók még nem kapkodnak a németországi állások után

Repülőjeggyel, laptoppal, nyelvtanfolyammal csábítják a külföldi ápolókat a német klinikák, idézi a Deutsche Welle riportját a hvg.hu.

Németországban 2030-ra várhatóan félmillió ápoló hiányozni fog az egészségügyi rendszerből. Az országnak feltétlenül külföldi szakképzett munkaerőre van szüksége, ennek érdekében egyszerűsítené a bevándorlást. Magyarország ezen a területen nincs az öt fő küldő ország között, de ekkora munkaerőhiánynál az utánpótlást nem is csak Európából várják.

„A hogyan tovább” kérdése nem kínozta sokáig a Berlinbe kivándorolni készülő kétgyermekes magyar családanyát, Mariannt. (A nevét a kérésére megváltoztattuk.) Miután ugyanis jó néhány éve Németországban élő és ugyancsak az egészségügyben dolgozó sógornője bejelentette őket saját, kelet-berlini lakásába, azonnal álláskeresőnek jelentkezhetett az ottani munkaügyi központban.

A hivatalban a vártnál is jobb hírek fogadták: mivel EU-tagállamból készül Németországba települni, huszonnégy hónapnál hosszabb megszakítatlan magyarországi munkaviszonya alapján akár egy éven át megilleti majd az úgynevezett Arbeitslosengeld I. Ennek a munkakeresési támogatásnak az összege korábbi nettó fizetésének hatvanhét százaléka, ráadásul továbbképzésre vagy nyelvtanulással egybekötött integrációs kurzusra is azonnal elküldi a hivatal – idézi a Deutsche Welle riportját a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink