2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A klinikai kutatások fejlesztéséről tárgyaltak

A kutatóorvosok tevékenysége és utánpótlásuk érdekében magasszintű megbeszélést hívott össze Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A tanácskozás fő témája a magyarországi orvosbiológiai tudományos kutatások aktuális helyzete volt. 

A megbeszélésen részt vettek: Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, Hankó Balázs, az ITM helyettes államtitkára, Kollár Lajos miniszteri főtanácsadó, Jenei Zoltán országos kórház főigazgató, Mandl József, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, illetve meghívót kapott valamennyi orvosképző egyetem rektora, az országos intézetek főigazgatói, és más egészségügyi vezetők.

Az ülést Kásler Miklós miniszter nyitotta meg és vezette le. Mandl József az ETT elnöke a preklinikai és klinikai kutatások egységéről beszélt, idézve Szent-Györgyi Albert és Szentágothai János munkásságát is arról, hogy az alapvetően klinikusokat képző orvoskarok, országos intézetek és egyetemi kórházak oktató, kutató fejlesztő tevékenységében mennyire nélkülözhetetlenek az elméleti kutatók. A transzlációs és klinikai kutatások egységét több rektor és országos intézet főigazgatója is kiemelte a hozzászólásában. A koronavírus-járvány arra is rámutatott, hogy szükség van a klinikusok oktatásának átalakítására, például a járványügyi szakemberek, és az epidemiológusok képzésében.

A megbeszélés végén Kásler Miklós miniszter hangsúlyozta, hogy az Emmi a továbbiakban is kulcsfeladatának tekinti a minisztériumhoz tartozó és a tárca által vezetett orvostudományi kutatások ügyét és mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország megőrizze, sőt növelje a klinikai gyógyszer és műszervizsgálatokban nemzetközi összehasonlításban eddig kivívott vezető pozícióit, közölte a szaktárca.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink