2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A klímapolitika új nagykövetei

Az ENSZ Világegészségügyi Szervezetének új jelentése is felhívja rá a figyelmet: a klímaváltozás közegészségügyi probléma, írja a Piac&Profit.

Két hétig a lengyelországi Katowicében tartják a párizsi klímaegyezmény új konferenciáját, számol be a Piac&Profit.

A klímapolitika “nemcsak a bolygó megvédéséről szól a jövőben, hanem az emberek egészségének védelméről most, a jelenben”, hangsúlyozta Maria Neira, a WHO közegészségügyért és környezeti egészségért felelős igazgatója. A tiszta energiák használatának elhalasztása “morálisan többmillió ember haláláért felel évente”, hangsúlyozta Neira.

A klímaváltozás szélsőséges időjárási jelenségeket okoz, s mivel egy árvíznél vagy heves esőzés utáni földcsuszamlásnál sérülnek az infrastruktúrák (kórház, ivóvízhálózat), növeli a szennyezett vízzel terjedő betegségek (vérhas, kolera) előfordulását.

Az ENSZ Élelemezésügyi Szervezete, a FAO legújabb adataiban már az látszik, hogy újra növekedni kezdett az alultáplált emberek száma a világban, holott ez évtizedeken át csökkenő tendenciát mutatott, azt a fals benyomást keltve a közvéleményben és a politikusokban, hogy az éhezés globális problémáját rendeztük. (2017-ben 11 millióval nőtt az éhezők száma: 51 országban összesen 124 millióan éheztek.)

Diarmid Campbell-Lendrum, a WHO munkatársa -és az Éghajlat-változási Kormányközi Testület októberi jelentésének egyik szerzője- úgy látja, a klímavédelem és klímapolitikai eddig mellőzött szereplői az orvosok. “Az egészségügyi szakember hivatását a legnagyobb közbizalom veszi körül.”

Világszerte ötmillió orvost tömörítenek a különféle szakmai szövetségek, s nekik keményen kellene fellépniük a kormányok és kormányközi szervezetek felé, lobbierejüket bevetve azért, hogy a klímapolitika az egészségügyre is áldozzon jelentős összegeket.

Nem véletlen, hogy a WHO a katowicei klímakonferencia idejére időzítette új jelentését a klímaváltozás és az egészség hatásáról. “Többé nem a kibocsátás-csökkentésről kellene beszélnünk, hanem arról, hogy az emberek egészségébe kellene fektetnünk” – véli Campbell-Lendrum.

(forrás: Piac & Profit)
hirdetés

Könyveink