2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A járvány hatása a rákgyógyításra

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus-járvány miatt kevesebb daganatos megbetegedésben szenvedő ember kap kezelést, és van olyan ország is, ahonnan gyógyszerhiányt jelentettek, közölte a hvg.hu.

Katasztrofálisan hat a nem fertőző betegségek, köztük a rák gyógyítására a világjárvány – hívta fel a figyelmet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) regionális európai igazgatója, dr. Hans Henri P. Kluge a rákellenes világnapon. A koppenhágai székhelyű szervezet vezetője kiemelte, hogy az új koronavírus okozta világjárvány miatt visszaesett a daganatos betegek ellátása, késnek a diagnózisok és a kezelések. Az elmaradó diagnózisok mellett egyes országokból gyógyszerhiányt is jelentettek, ezért előreláthatóan emelkedni fog a rákos megbetegedések és halálozások száma.

A hivatalos adatok szerint 2020-ban Európában 2,7 millió embernél fedeztek fel rákot, 1,3 millióan haltak meg a rosszindulatú daganatok számos változatának következtében. A WHO európai régiója 53 országot foglal magában.

A régióban nőttek az egyenlőtlenségek a kezeléshez való hozzáférésben, a különbségek csökkentésére a regionális iroda csütörtökön új kezdeményezést indított, amelynek öt fő területe a megelőzés, a korai felismerés, hozzáférés a diagnózishoz és a kezeléshez, a palliatív – tüneteket és mellékhatásokat csökkentő – ellátás. "Először a gyermekrákra, a méhnyak- és melldaganatra fókuszálunk" – tette hozzá közleményében Kluge, akit az MTI nyomán a hvg.hu idéz.

(forrás: hvg.hu/MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink