2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

"Orvossal találkozni akkora esély van, mint élő tasmán tigrissel"

A finn egészségügyben dolgozók hasonlítanak egy színházi társulat tagjaihoz, akik egy kegyetlen komédiát adnak elő – írja a PestiSrácok.hu.

A Hello magyarok egyik Helsinkiben élő szerzője jegyzi azt a szubjektív írást, melyben saját tapasztalatait osztja meg a finnországi állami egészségügyről, szándékosan kicsit túlzó jelleggel. A leírtakkal – melyek egytől egyig valós eseményeken alapulnak – a jóléti államok közé tartozó Finnországról alkotott képet szeretné árnyalni. Bár az életszínvonal, és az oktatás minősége is irigylésre méltó, ennek ellenére ott van – a nálunk is sarkalatos pontnak számító – egészségügy, amely véleménye szerint hagy némi kívánnivalót maga után. A rendszer nem tökéletes. A PestiSrácok.hu-nak nyilatkozó kint élő magyar fiatal szerint azonban az emberek azt felejtik el, hogy Finnország Európa egyik legdrágább országa.

A finn egészségügyben dolgozó orvosok és nővérek, sokkal inkább hasonlítanak egy észt, orosz és pakisztáni művészekből álló színházi társulat tagjaihoz, akik egy kegyetlen komédiát adnak elő, mégpedig személyre szabott improvizációs gyakorlatok sorozatából, és minden panaszra antibiotikumot írnak fel. De fő az optimizmus, végtére is mindenki él, szóval egy szava sem lehet az embernek. Egy ilyen bevezető után, szerintem mindenki felkapja a fejét, és gyorsan tovább olvas, kiváltképp, ha egy olyan országról fogalmaznak meg bírálatot, amely az Európai Unió egyik sikertörténete. Az író tapasztalata szerint az orvosok nehezen elérhetőek, körülményesek, felületesek, és sokszor mintha nem tudnák vagy nem akarnák gyógyítani a bajt, és mintha arra játszanának, hogy az idő majd megteszi jótékony hatását.

Az első kihívás ott kezdődik, amikor az ember szeretne orvoshoz menni, fejti ki a blogger. Reggel 8-9 óra között lehet időpontot kérni, ami eddig kevésszer sikerült neki. Ugyan az automata ígér visszahívást, ám állítása szerint ez sem minden esetben történik meg. Ha mégis, az sem garancia semmire, mert orvossal találkozni akkora esély van, mint élő tasmán tigrissel. Szerinte, amíg nem folyik vér- és/vagy a genny, nincs az a tünet, amellyel egyből fogadnák az embert. Csak a kellő kitartással rendelkezők jutnak el az orvosig, de első körben akkor is csak egy nővér veszi szemügyre az embert, és eldönti, hogy orvos-kompatibilis-e a nyavalya, vagy csak szimpla hiszti. Ha a diagnózis felállítása nem kíván orvost, a nővér jó tanácsaival haza lehet battyogni.

(forrás: Pesti Srácok)
hirdetés

Könyveink