2024. április. 23., kedd - Béla.

"Nem csak az egészségügyi rendszerek mérettetnek meg, hanem egész társadalmak"

Dr. Tótth Árpád tanácsadóként, elemzőként, sőt sürgősségi alapellátásban ügyelő szakemberként belülről látta, látja, hogy küzd meg Norvégia az új vírussal. A Weborvos interjúja.

(...) Magyar orvosként mit javasolna, hogy átvegyünk a norvég stratégiából?

Például az ésszerű logisztikát és feladatmegosztást. Abból indulok ki, amit a magyar médiában látok. Nem értem: ott van tele betegekkel a kissé leharcolt felszereltségű László Kórház és mellette mutatják a teljesen üres, korszerűen felszerelt konténerkórházat. Aztán azt sem értem, hogy miért kell Budapesten, ahol, ha elhajítok egy követ, biztos, hogy kórházat talál, minden intézményben kijelölni egy Covid-os részleget, ezzel veszélyeztetve a többi beteget is. Végképp nem értem, hogy mi keresnivalójuk van a súlyos, nagyon fertőző Covid-os betegeknek a rehabilitációs és krónikus osztályokon?! Magyarországon nagyon sok szakmailag kiváló koponya van. Miért nem mérik fel, modellezik le pontosan, mire lehet számítani, és ennek alapján miért nem lehet kijelölni két vagy három kórházat, ahol viszont csak a koronavírusos fertőzöttekkel foglalkoznak? Mivel nincs nyilvános diszkusszió, ezekre a kérdésekre nem lehet választ kapni, ahogy arra sem, miért is kellett a hivatalos adatokkal köszönő viszonyban sem lévő kapacitásmennyiséget erővel nagyon gyorsan felszabadítani. Ezek a válasz nélkül maradt kérdések csak növelik a bizonytalanságot.

A logisztikán kívül is van olyan, amit adaptálhatnánk a norvégoktól?

A nagy mennyiségű tesztelést és a teljes átláthatóságot, a szűrési adatok nyilvánosságra hozását. Ez utóbbi nemcsak nekünk, orvosoknak, a szakmának fontos, hanem a lakosság biztonságérzetének megerősítéséhez is. Ez a biztonságérzet, a bizalom nagyon fontos a járvány leküzdéséhez. Békeidőben is nagyon sokat foglalkozunk azzal, hogy egyes országok egészségügyi rendszerei mennyire fejlettek, felkészültek, hogyan teljesítenek. Most amit ez a járvány eddig megmutatott az az, hogy nem feltétlenül csak az egészségügyi rendszerek mérettetnek meg, hanem egész társadalmak. Elég csak Amerika példáját hozni, hiszen kevesen vitatják, hogy az USA-é az egyik legkorszerűbb, legfejlettebb technológiákat használó egészségügyi rendszer, most mégis náluk a legdrámaibb a helyzet. Szóval úgy tűnik, most nem az számít elsősorban, hogy egy kórház mennyire felszerelt, hányan dolgoznak benne és milyen szakértelemmel. Ha kint a társadalom felelőtlen, ha a vezetők nem hoznak olyan intézkedéseket, amelyek megelőzik a tömeges megbetegedéseket, illetve a betegség korai felismerését, ha az embereket dezinformálják, akkor lehet szupermodern az egészségügyi rendszer, akkor sem tud megbirkózni a bajjal.

A teljes beszélgetés a Weborvoson

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés