2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

"Ments életet - moss kezet"

A kéztisztasági világnap alkalmából az ÁNTSZ kezdeményezte, hogy döntsünk Guiness rekordot. Számos orvosi társulás állt a program mögé.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalában dolgozó e-Bug csapat a több helyszínen, egy időben kézmosásoktatáson résztvevő diákok világrekordjának megdöntését tervezi 2016. május 5-én, 10 órakor. A jelenlegi csúcstartó a skóciai Glasgow, ahol 3089 diák vett részt kézhigiénés tanórán a világcsúcs időpontjában.

Az e-Bug a tanrendbe beilleszthető, a www.e-bug.eu honlapon ingyenesen elérhető oktatási eszköz, ami a mikroorganizmusok világával foglalkozik. Az e-Bug külön al-honlapon nyújt oktatási segédleteket tanároknak és szórakoztató oktatási anyagokat a felső és alsó tagozatos diákoknak. Az e-Bug csapata azért szervezi meg a kézmosás-oktatási világrekord-kísérletet, hogy minél több diák megtanulhassa a megfelelő kézmosási szokásokat.

Bizonyított tény, hogy a szappanos kézmosás mintegy felére csökkenti a hasmenéses megbetegedések kockázatát, és segít a légúti fertőzések megelőzésében is. Annak ellenére, hogy ennyire egyszerű módszerrel védekezhetnénk, mégis a légúti és emésztőrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé az iskolai hiányzások jelentős részéért.

A rekordkísérlet időpontja 2016. május 5-e, mely dátum WHO egészségügyi intézményeknek létrehozott kéztisztasági világnapja. Bár a figyelem ezen a napon leginkább az egészségügyi intézmények dolgozóira és látogatóira szokott irányulni, az ÁNTSZ e-Bug csapata úgy döntött, hogy a diákokat is cselekvésre ösztönzi, hiszen a gyermekkorban elsajátított higiénés szokások egy életen át elkísérnek bennünket. 

A Magyar Rezidens Szövetség, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) és az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport közösen támogatja az akciót.

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink