2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

20 millió gyermek vérében magas az ólomszint

Világszerte veszélybe kerülhetnek a gyerekek a fejlett országok túlfogyasztása miatt, áll az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jelentésében.

"Ha a világ összes országa a leggazdagabb országokhoz hasonlóan fogyasztana, több mint három Földre lenne szükség az igények kielégítésére" – szögezik le a dokumentum összeállítói.

A jelentésben 39, az Európai Unióhoz, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országot vizsgálnak meg, és kitérnek egyebek között a levegőben lévő mérgekre, a vegyszerek okozta károsodásokra és a lakások nedvességtartalmára. A kutatás összeállítói leszögezik: még ezekben az országokban is több mint 20 millió gyereknek magas a vérében az ólomszint.

"Sok fejlett ország igyekszik viszonylag egészséges környezetet teremteni a határaikon belül élő gyermekeknek, ám ezek az országok a világ legnagyobb környezetszennyezői, így a bolygó más részein élő gyermekek környezetét tönkreteszik" – fogalmazott Gunilla Olsson, a szervezet kutatóintézetének a vezetője.

A jelentés szerint Finnország, Izland és Norvégia törekszik leginkább az ott élő gyerekek egészségének megóvására. Egyúttal azonban ezen országok lakói érdeklődnek legkevésbé aziránt, hogy szennyezőanyag-kibocsátásuk milyen hatással van a világ más részeire. Spanyolország, Írország és Portugália bizonyult a leginkább kiegyensúlyozottnak abból a szempontból, hogy miközben viszonylag csekély mértékben járulnak hozzá a globális környezetszennyezéshez, az ott élő gyermekeknek igyekeznek egészséges életfeltételeket biztosítani, közli az MTI nyomán az InfoStart.

(forrás: Infostart / MTI)
hirdetés

Könyveink