hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 28
#1
Medical Online >> Rovatok >> videó
2017-06-15

Hatalmas küzdelem a nyomort, a létbizonytalanságot, a kilátástalanságot lebirkózni. Segítség nélkül nem is nagyon megy.

#2
Medical Online >> Rovatok >> videó
2017-06-01

A TASZ "népmeséjéből" kiderül, hogy a kórházi fertőzések áldozatainak milyen jogi lehetőségei vannak.

#3
Medical Online >> Rovatok >> videó
2015-06-03

AbbVie szimpózium AbbVie Szokatlan Szimpózium.  Hepatológia Konferencia, 2015 Visegrád.

#4
Medical Online >> Rovatok >> videó
2014-12-19

Az NSCLC terápiája - Dr. Gálffy Gabriella

Dr. Gálffy Gabriella, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika egyetemi docense a nem kissejtes tüdőrák kezelési lehetőségeiről szóló előadásában elmondta, hogy a Korányi Bulletin 2013-as adatai alapján 2013-ban közel 22 000 tüdőrákos beteget kezeltek Magyarországon. Az elmúlt 10 évben a célzott terápiák, majd a mutáció analízis és a korszerű kemoterápiák hatására egyre több tüdőrákos beteg részesülhetett a számára legmegfelelőbb gyógyszeres kezelésben. Az új esetek adenokarcinoma aránya 44% volt. Az előadás kiemelten foglalkozott az adenokarcinomák molekulár patológiai státusza alapján történő első- és másod vonalú terápiás lehetőségekkel, valamint a fenntartó kezelések áttekintésével. Az EGFR mutáns adenokarcinoma célzott terápiás kezeléseként a 2014-es ESMO ajánlásban a másik két TKI mellett már szerepel az afatinib is. Az előadásban az afatinib klinikai hatásosságára (PFS, OS) és biztonságosságára vonatkozó Lux-Lung 3 és 6 vizsgálat eredményei kerültek ismertetésre.

#5
Medical Online >> Rovatok >> videó
2014-12-19

EGFR TKI kezelés: mellékhatások és proaktív kezelésük - Dr. Dank Magdolna

Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem, I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Onkológiai Részlegének Vezetője, egyetemi docens a tüdőrákos betegek kezelésével kapcsolatban rávilágított arra, hogy a beteg beleegyezését a terápiába mindenképpen meghatározza, hogy az adott kezelés hatékonyan enyhíti-e az alapbetegség által okozott, fennálló tüneteket. A PRO-k különböző kérdőívekkel mérhetőek: az EGFR M+ klinikai vizsgálatok esetében is különböző PRO kérdőívek alapján mérték a betegek életminőségének változását a kezelés során. A Lux Lung 3 és 6 vizsgálatokban használt, ugyanazon EORTC kérdőívek (QLQ-C30, QLQ-LC13) alapján a Docens Asszony ismertette az afatinib terápia hatását az alapbetegség tüneteinek enyhülésére vonatkozóan. Elmondta, hogy a mellékhatások kezelésében a beteg-felvilágosításnak, valamint az orvosok és nővérek edukációjának úgyszintén nagyon fontos szerepe van.

#6
Medical Online >> Rovatok >> videó
2014-12-19

Afatinib: Magyarországi Early Access Program - Első hazai adatok a bevont betegek alapján - Dr. Ostoros Gyula

Az afatinibbel lefolytatott, Boehringer Ingelheim által szponzorált magyarországi Early Access Program keretein belül szerzett első hazai adatokról és tapasztalatokról beszélt előadásában Dr. Ostoros Gyula, a Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa, aki elmondta, hogy a 4 magyarországi centrum bevonásával jelenleg is zajló vizsgálatba a betegek beválogatása az afatinib európai regisztrációs vizsgálatának befogadási kritériumai alapján történt. Ismertette a bevont betegek számát, nem és kor szerinti megoszlását, dohányzási státuszát, az EGFR meghatározáshoz vett szövetminta mutációmegoszlását valamint azt, hogy a betegek hányadik vonalban kapták a kezelést. Bár a vizsgálat még tart, az előzetes adatok alapján az EGFR mutáció típusáról, valamint a kezelés klinikai hatásosságáról és biztonsági profiljáról már vannak adataink.

#8
Medical Online >> Rovatok >> videó
2014-08-04

Dr. Döme Balázs, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Tumorbiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa ismertette az INSIGHT vizsgálatot, amely a közép-európia országok EGFR epidemiológiáját vizsgálta Robert Pirker professzor szakmai vezényletével. Majd főorvos úr ismertette egy ezt követő, hazai vizsgálat eredményeit is.

#9
Medical Online >> Rovatok >> videó
2014-08-04

Az EGFR mutációk gyakoriságáról, az EGFR diagnosztikáról, ezen belül is a javasolt mintavételi módszerekről, a TKI kezelésre vonatkozó szakmai ajánlásról illetve a hazai terápiás lehetőségekről beszélt előadásában Dr. Moldvay Judit, a Semmelweis Egyetem ÁOK Pulmonológiai Klinika docense.

#10
Medical Online >> Rovatok >> videó
2014-08-04

Dr. Balikó Zoltán tanár úr (PTE ÁOK, Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika) a TKI kezelés újdonságait foglalta össze. Ismertette a 2014. évi, 2. ESMO Konszenzus Konferencia megállapításait, továbbá részletesen áttekintette a LUX-Lung 3 valamint a LUX-Lung 6 klinikai vizsgálatok felépítését, és eredményeit a vizsgálati végpontok tükrében.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Tényleg örültem annak, hogy Kásler miniszter úr bejelentette, a nagy népbetegségek visszaszorítása érdekében nemzeti programok indulnak. Ezzel lassan 25 éve adós az egészségpolitika. Kezdeti lelkesedésem némileg árnyalódik.

Azért is jó ez a klasszifikáció, mert így azonnal el lehet helyezni a műtött betegeket, összehasonlíthatóak az adatok intézmények között is (egy nyelvet beszélünk), és van még egy üzenete.