Strukturális kardiológiai intervencióról akkor beszélünk, ha a szív anatómiáját valamilyen perkután beültethető eszközzel módosítjuk. Az ilyen jellegű intervenciók az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen mentek keresztül, közülük több is bekerült a szakmai ajánlásokba.
Egy 79 éves, krónikus szívritmuszavarban szenvedő férfin végezték el az ezredik katéteres aortabillentyű-beültetést a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán.
Új irányelveket adott ki az Európai Kardiológus Társaság, amelyek számos módosítást tartalmaznak az ST-elevációs miokardiális infarktus, a perifériás artériabetegségek és a szívbillentyű-betegségek diagnózisa és terápiája vonatkozásában.
Az utóbbi években számos minimál-invazív, nem torakotómiás műbillentyű-beültetési technika látott napvilágot, köztük a transzkatéteres aortabillentyű-beültetés. E módszer rövid és középtávú eredményei rendkívül ígéretesek és szövődményrátája alacsony.
A Magyar Gasztroenterológiai Társaság ezévi nagygyűlésén előadott dr. Shomron Ben-Horin, a Chaim Sheba Medical Center gyulladásos bélbetegek kezelésével foglalkozó részlegének igazgatója is – ez alkalommal készült vele interjúnk.
Neuroendokrin daganatok laboratóriumi diagnosztikája 1. évf. 1. szám
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2013-10-29
A neuroendokrin daganatok prevalenciája évről-évre nő. Felismerésükhöz leggyakrabban a hormontúltermelés és a térfoglalás következményei miatt kialakuló tünetek vezetnek, azonban a hormont nem termelő daganatok évekig, évtizedekig felismerhetetlen maradhatnak.
Betegprofilok gyulladásos bélbetegségekben 1. évf. 1. szám
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2013-05-15
Az IBD ismeretlen eredetű, genetikai és környezeti faktorok hatására kialakuló betegség, amely sokszínű, változatos, ezért nehézséget okozhat mind a felismerése, mind az, hogy középsúlyos és súlyos betegséglefolyás esetén a kezelési irányelveknek megfelelő, de egyénre szabott kezelés válhat szükségessé.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?