hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Medical Online >> Rovatok >> kitekintő
2018-08-13

A brit kormány felszámolná a hajléktalanságot, mentális egészségügyi segítségnyújtásra és a szerhasználat visszaszorítására is költenek.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2018-04-16

Dr. Gary Matyas amerikai biológus olyan vakcina kifejlesztésén dolgozik, amely megakadályozza, hogy a heroin eljusson az agyig, írja az Index.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-12-29

A függőség nem múlik el, a jól működő addiktológia pedig nem pénz kérdése. A 24.hu interjúja Petke Zsolt addiktológussal.

#4
Medical Online >> Központi idegrendszer
2017-04-21

A hangulatzavarokhoz társuló szorongás gyógyszeres kezelése az egyes komponensek kezeléséhez képest speciális megközelítést igényel. Szerfüggőséggel nem jellemezhető egyszerűbb esetekben a gyors tünetkontroll elérése céljából, a mellékhatások elkerülése érdekében főként éjszakai alkalmazásként javasolt benzodiazepinek használata megfelelő opciónak tűnik.

#5
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-01-20

Jó esély van rá, hogy rövidesen a „digitális terápia” is bekerül a krónikus szerfüggő betegeknek rendelhető gyógymódok közé – akár biztosítási fedezettel, közli a PharmaOnline.

#6
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2009-03-08
A családorvosok gyakran látnak el súlyos mentális zavarban szenvedő betegeket. A pszichotikus és bipoláris zavarral élő betegek közül sokan szenvednek belgyógyászati kísérő betegségben, és a halálozási ráta is magasabb. A súlyos mentális betegségek kezelésére használt gyógyszereknek jelentős metabolikus és kardiovaszkuláris mellékhatásaik lehetnek. A gyógyszerkölcsönhatások fokozhatják a mellékhatásokat, befolyásolhatják a gyógyszerszintet, és toxicitáshoz vagy terápiás kudarchoz vezethetnek. A betegellátásban a háziorvosoknak együtt kell működniük a mentálhigiénés szakemberekkel.
#7
Medical Online >> Rovatok >> továbbképzés
2008-11-19
A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.
#8
Medical Tribune III. évf.17. szám
Medical Online
2005-09-01
Dr. Németh Attila pszichiáter, a Nyírő Gyula Kórház osztályvezető főorvosa az egyik szerzője a Kényszerbetegség és határterületek című könyvnek. Mint mondja, a kényszerbetegségek mögött is döntően feszültség, teljesítménykényszer és lelki gondok húzódnak meg. A szerfüggőséghez hasonlóan a kényszerbetegség egyes rituáléi is ciklikusan ismétlődnek, jellemzőek a szorongás levezetésére szolgáló szertartásszerű cselekvések, a kontrollvesztés, a teljesítménycsökkenés. A szenvedélybetegek leküzdhetetlen vágyat éreznek az adott cselekvés elvégzésére – ez egyrészt oldja a feszültséget, másrészt azonban bűntudatot okoz. Ráadásul a kényszerbetegségekhez gyakran más addikció, például alkoholizmus is társul, a kompulzió mellett gyakran depresszió vagy impulzuszavar is megállapítható. A kényszerbetegségnek ugyanakkor nincsenek olyan nyilvánvaló testi tünetei, mint a heroin- vagy kokainfüggőségnek. Ez is oka, hogy más pszichés betegségekhez hasonlóan a kényszeresek is rendkívül későn – mintegy tíz év elteltével ismerik fel önnön kóros viselkedésüket. A kényszeresek képtelenek a saját pszichéjükből kiszabadulni, így betegségüket teljesen normálisnak élik meg – vallja dr. Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház vezető addiktológusa. „Ha valaki vakon születik, nem tudhatja, mi hiányzik neki. Ugyanígy a mentálisan beteg emberek sem tudják, hogy nem egészségesek, hiszen mindig is betegek voltak. A kényszereseknek nincs betegségtudatuk. Számos játékfüggő érkezik hozzánk, aki kijelenti, hogy kizárólag pénzügyi okok, a teljes anyagi összeomlás miatt, a család kényszerítésére fordult orvoshoz.” A kényszerbetegségeket hosszú ideig eltérően ítélte meg a pszichiátertársadalom, hiszen kezelésük nem könnyű, és sokkal kevesebb információ áll rendelkezésre róluk, mint a szerfüggőkről. Dr. Funk Sándor mégis bizakodó, hiszen tapasztalatai szerint a kényszeres viselkedésben szenvedők sokkal hatékonyabban kezelhetők, mint a szerfüggők, akiknél nyolcvanszázalékos a visszaesési arány. Dr. Németh Attila szerint azonban például a játékszenvedély megszállottjai örökre betegek maradnak, legfeljebb tünetmentessé válhatnak.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Amikor egy 12 éves birminghami kisfiú látta, hogy mennyi cukor van a kedvenc üdítőjében, egy kísérletet kezdett, amelybe bevonta a családját is.

A sürgősségi betegellátást érintő változtatások miatt kialakult véleményszkander szinte minden réteget, minden szaksajtóst, nem szaksajtóst és minden hozzá nem értőt megmozgatott.