hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2018-04-16

Dr. Gary Matyas amerikai biológus olyan vakcina kifejlesztésén dolgozik, amely megakadályozza, hogy a heroin eljusson az agyig, írja az Index.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-12-29

A függőség nem múlik el, a jól működő addiktológia pedig nem pénz kérdése. A 24.hu interjúja Petke Zsolt addiktológussal.

#3
Medical Online >> Rovatok >> Sanofi Klasszikusok >> Központi idegrendszer
2017-04-21

A hangulatzavarokhoz társuló szorongás gyógyszeres kezelése az egyes komponensek kezeléséhez képest speciális megközelítést igényel. Szerfüggőséggel nem jellemezhető egyszerűbb esetekben a gyors tünetkontroll elérése céljából, a mellékhatások elkerülése érdekében főként éjszakai alkalmazásként javasolt benzodiazepinek használata megfelelő opciónak tűnik.

#4
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-01-20

Jó esély van rá, hogy rövidesen a „digitális terápia” is bekerül a krónikus szerfüggő betegeknek rendelhető gyógymódok közé – akár biztosítási fedezettel, közli a PharmaOnline.

#5
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2009-03-08
A családorvosok gyakran látnak el súlyos mentális zavarban szenvedő betegeket. A pszichotikus és bipoláris zavarral élő betegek közül sokan szenvednek belgyógyászati kísérő betegségben, és a halálozási ráta is magasabb. A súlyos mentális betegségek kezelésére használt gyógyszereknek jelentős metabolikus és kardiovaszkuláris mellékhatásaik lehetnek. A gyógyszerkölcsönhatások fokozhatják a mellékhatásokat, befolyásolhatják a gyógyszerszintet, és toxicitáshoz vagy terápiás kudarchoz vezethetnek. A betegellátásban a háziorvosoknak együtt kell működniük a mentálhigiénés szakemberekkel.
#6
Medical Online >> Rovatok >> továbbképzés
2008-11-19
A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.
#7
Medical Tribune III. évf.17. szám
Medical Online
2005-09-01
Dr. Németh Attila pszichiáter, a Nyírő Gyula Kórház osztályvezető főorvosa az egyik szerzője a Kényszerbetegség és határterületek című könyvnek. Mint mondja, a kényszerbetegségek mögött is döntően feszültség, teljesítménykényszer és lelki gondok húzódnak meg. A szerfüggőséghez hasonlóan a kényszerbetegség egyes rituáléi is ciklikusan ismétlődnek, jellemzőek a szorongás levezetésére szolgáló szertartásszerű cselekvések, a kontrollvesztés, a teljesítménycsökkenés. A szenvedélybetegek leküzdhetetlen vágyat éreznek az adott cselekvés elvégzésére – ez egyrészt oldja a feszültséget, másrészt azonban bűntudatot okoz. Ráadásul a kényszerbetegségekhez gyakran más addikció, például alkoholizmus is társul, a kompulzió mellett gyakran depresszió vagy impulzuszavar is megállapítható. A kényszerbetegségnek ugyanakkor nincsenek olyan nyilvánvaló testi tünetei, mint a heroin- vagy kokainfüggőségnek. Ez is oka, hogy más pszichés betegségekhez hasonlóan a kényszeresek is rendkívül későn – mintegy tíz év elteltével ismerik fel önnön kóros viselkedésüket. A kényszeresek képtelenek a saját pszichéjükből kiszabadulni, így betegségüket teljesen normálisnak élik meg – vallja dr. Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház vezető addiktológusa. „Ha valaki vakon születik, nem tudhatja, mi hiányzik neki. Ugyanígy a mentálisan beteg emberek sem tudják, hogy nem egészségesek, hiszen mindig is betegek voltak. A kényszereseknek nincs betegségtudatuk. Számos játékfüggő érkezik hozzánk, aki kijelenti, hogy kizárólag pénzügyi okok, a teljes anyagi összeomlás miatt, a család kényszerítésére fordult orvoshoz.” A kényszerbetegségeket hosszú ideig eltérően ítélte meg a pszichiátertársadalom, hiszen kezelésük nem könnyű, és sokkal kevesebb információ áll rendelkezésre róluk, mint a szerfüggőkről. Dr. Funk Sándor mégis bizakodó, hiszen tapasztalatai szerint a kényszeres viselkedésben szenvedők sokkal hatékonyabban kezelhetők, mint a szerfüggők, akiknél nyolcvanszázalékos a visszaesési arány. Dr. Németh Attila szerint azonban például a játékszenvedély megszállottjai örökre betegek maradnak, legfeljebb tünetmentessé válhatnak.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nézzünk néhány példát arra, milyen lehetőségeink vannak az aktív felnőtt lakosság egészségtudatosságának elmélyítésére!

Egy magára valamit is adó magánrendelő ma már figyelmet fordít a marketingre. Lássuk, mivel lehet felpörgetni a forgalmat!