hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2019-04-02

Ugyan a fogyni vágyók első számú ellensége a szénhidrát most viszont kiderült: az sem jó, ha ennek megvonásával túlzásba esünk.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2019-03-08

Az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők, esetében jelentősen nő a pitvarfibrilláció (AFib) kockázata – állapították meg kínai kutatók.

#3
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2015-12-14

Súlyproblémákkal küzd a magyar egyetemisták 35 százaléka, 14 százalékuk krónikus betegséggel él, és jelentős körükben a szív- és érrendszeri problémák kockázata is - derült ki egy felmérésből.

#4
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2012-11-16

A bélflóra minden módosulása hatással lehet egészségünkre. A mikrobióta összetételében bekövetkező változás, a dysbiosis megoldására személyre szabott megközelítést kell kidolgozni.

#5
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2012-04-15

Minél több zsírt ad le egy túlsúlyos ember, annál rugalmasabbá válnak erei - derítették ki amerikai kutatók.

#6
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2012-02-09

Ha egy teljes reggeli részeként csokitortával kezdjük a napot, az segíthet a fogyásban – idézte izraeli kutatók megállapítását a The Daily Telegraph.

#7
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2011-12-22

Heti két szénhidrátmentes nap a túlsúlyos nők étrendjében az emlőrák kockázatát is csökkenti – írja az MTI.

#8
Medical Online >> Rovatok >> továbbképzés
2009-01-29
A Magyar Májkutatási Társaság, az Experimentális és Klinikai Kutatások Nemzetközi Orvosi Egyesülete, a Májkutatási Alapítvány és a Danubius Health Spa Resort Bük 2009. február 18. és 22. között rendezi meg a Hepatológia 2009 konferenciát Bükfürdőn.
#9
Medical Online >> Rovatok >> továbbképzés
2008-07-22
A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.
#10
Medical Tribune V. évf.9. szám
Medical Online
2007-05-01
A szénhidrátszegény, fehérjedús diéta fokozza a kardiovaszkuláris halálozás kockázatát – derült ki egy vizsgálatból. Lehetséges, hogy egy népszerű étrend ennyire kedvezőtlenül befolyásolja bárki életkilátásait? Amerikai becslés szerint a munkahelyeknek csak 2000-ben mintegy 56 milliárd dollárba került az elhízás, mert a kövérek rosszabbul dolgoznak, az általuk használt bútorok és munkaeszközök hamarabb tönkremennek, egészségügyi ellátásuk viszont többe kerül a megfelelő súllyal élőkénél. Nem véletlen, hogy sok fogyókúrát kidolgoztak – saját gyűjteményemben 147- féle szerepel –, és a legnépszerűbbek éppen a szénhidrátban szegény, fehérjében gazdag diéták, mert a hétköznapi tapasztalás és a rövid távú tudományos vizsgálatok egyaránt azt mutatták, hogy a testsúlyt ezekkel lehet a leggyorsabban csökkenteni. Az ilyen étrendre vonatkozó, hosszú vizsgálatok azonban egyelőre hiányoznak – sok az elmélet, ám kevés az adat. Attól halunk, amit eszünk? A tizenöt éve Svédországban kezdett és áprilisban publikált felmérés (J Intern Med 2007;261:366) eredményei ezért igen fontosak. Kiderült belőlük: minél kevesebb szénhidrátot és minél több fehérjét fogyaszt valaki, annál nagyobb a halál kockázata. Ha a tízpontos skálán mért szénhidrátbevitel öt ponttal eltért, az összmortalitás 11, ezen belül a szív- és érrendszeri halálozás 37 százalékkal különbözött.   Szintén pár hete jelent meg Christopher D. Gardner és munkatársai közleménye (JAMA 2007;297: 969–977), akik négyféle, az Egyesült Államokban népszerű étrend – az igen kevés szénhidrátot tartalmazó Atkins és Zone, a zsírban szegény, de szénhidrátban gazdag Learn, illetve az igen sok szénhidrátot és igen kevés zsírt tartalmazó Ornish – eredményességét és általános hatását hasonlították össze. Egy év után azok a hölgyek szabadultak meg a legtöbb kilótól, akik az Atkins szerint étkeztek. A másik három étrenddel is fogytak, de eredményeik között nem volt statisztikailag értékelhető különbség. Az Atkins szerint fogyókúrázók trigliceridértékei jobbak voltak a zoneosokénál, jobb volt a HDL-vérszintjük, mint az Ornishsal, és az Atkinsétrend vérnyomáscsökkentő hatása is szignifikánsan kifejezettebb volt a többi diétáénál. Gardner szerint „ez nem azt jelenti, hogy mindenkit Atkins-diétára kell fogni”.   Egy másik kutató, Gary Foster (Temple University, Philadelphia) szerint „a kevés szénhidrátot tartalmazó étrend nem lehet olyan veszélyes, mint egyesek állítják”. Két évre tervezett, hasonló vizsgálata jelenleg is folyik, a svéd vizsgálatnál lényegesen rövidebb idő feldolgozásával, de lényegesen szorosabb étrendi követéssel.   Az ellentmondó adatok azt jelzik, hogy a fogyókúra során a kövér, de alapjában véve egészséges emberi szervezet sok mindent kibír, de hosszú időn át torz arányon tartva az alapvető élelmiszereket – szénhidrát, fehérje, zsír – sok, váratlan kockázattal kell szembenézni. Egyelőre nem tudunk megfelelően kontrollált tanulmányról, amely arra utalna, hogy a maximum 30–30 százalék fehérjét és zsíradékot, továbbá legalább 40 százalék szénhidrátot tartalmazó, változatos – napi 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt, hetenként kétszer-háromszor halat, napi egykét deci bort is magában foglaló – étrend kedvezőtlenül befolyásolná bárkinek az életkilátásait.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Legjobb esetben ezekre a kérdésekre nem kerül sor, mert a beteg időben kap tájékoztatást, illetve megelőző válaszokat a benne később megfogalmazódó kérdésekre. Ha mégsem, akkor íme a GYIK rovat!

A waterlooi egyetem frissen közzétett kutatásának eredményei szerint segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik.