A Scripps Research Institute kutatói a Parkinson-kór egyik fő patológiás elváltozásának számító alfa-szinuklein fehérje szintjét csökkentették egy mRNS alapú eljárással.
A Duke University kutatói a JCI Insight folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy sikerült közelebb jutniuk annak a mechanizmusnak a leírásához, amelynek során a bélből kiinduló Parkinson-kór eléri az agyat.
A Parkinson-kór a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség az Alzheimer-kór után. Társadalmi, gazdasági, szociális és emberi jelentősége folyamatosan növekszik. A betegszám rohamos emelkedése figyelmeztet arra, hogy a jövőben másképpen kell megítélnünk ezt a betegséget.
A University of Helsinki kutatói a Frontiers in Cellular and Infection Microbiology folyóiratban megjelent cikkükben a Parkinson-kór kialakulásának egy lehetséges okát tárták fel.
A University of Colorado Anschutz Medical Campus kutatói a Brain folyóiratban megjelent új cikkükben egy olyan jelátviteli útvonalat írtak le, amely alkalmas lehet a Parkinson-kór progresszióját megváltoztató betegségmódosító terápiák kidolgozására.
A száraz szem egy multifaktoriális szemfelszíni megbetegedés, mely a könnyfilm homeosztázisának megbomlásához vezet és szubjektív tüneteket okoz. A tünetek kialakulásához a könnyfilm instabilitása, hiperozmolaritása, szemfelszíni gyulladás és károsodás, valamint neuroszenzoros eltérések vezetnek (1).
A száraz szem egy multifaktoriális szemfelszíni megbetegedés, mely a könnyfilm homeosztázisának megbomlásához vezet és szubjektív tüneteket okoz. A tünetek kialakulásához a könnyfilm instabilitása, hiperozmolaritása, szemfelszíni gyulladás és károsodás, valamint neuroszenzoros eltérések vezetnek (1).
Amerikai kutatók egereken, majd emberekben is kimutatták, hogy az alváshiány hatására megnő az Alzheimer-kórban agykárosodást okozó tau fehérjekötegek mennyisége.
Amerikai kutatóknak sikerült megtalálniuk a Parkinson-kór egyik fő jellegzetességének, a Lewy-testek kialakulásának okát, és hatékony módszert fejlesztettek ki a zárványok lebontására, illetve az újbóli akkumuláció megelőzésére.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?