hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Medical Online >> Rovatok >> kitekintő
2018-08-01

Indiában olyan megtermékenyítés-ipar alakult ki, amely alig ismer határokat – írja a Focus.de. alapján a Privátbankár.

#2
Medical Online >> Rovatok >> kitekintő
2018-07-12

Vádlott-társai, akik a petesejteket megvásárolták, megrovást kaptak a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú ítélete szerint.

#3
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2018-06-15

Magyarországon a petesejt-adományozás annyira túlszabályozott, hogy a Zoom szerint a nők sokszor törvénytelen úton próbálnak petesejthez jutni.

#4
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2015-01-22

Az osztrák törvényhozás szerdán döntött a humán reprodukcióról szóló törvénymódosításról, amely heves vitát váltott ki a parlamentben.

#5
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2014-10-23

Jogerősen három év börtönbüntetésre ítélt a román legfelső bíróság több orvost, akiket illegális petesejt-kereskedelem miatt találtak vétkesnek - közölte a Mediafax hírügynökség.

#6
Medical Online >> Rovatok >> eü-gazdaság
2010-01-05
Miközben a világban technikai és morális okokból is vitatják, mennyire lehet szabaddá tenni későbbi megtermékenyítés céljából a női ivarsejtek lefagyasztását, addig októberben az ETT Humán Reprodukciós Bizottsága „rést nyitott” a honi petesejtüzletnek.
#7
Medical Tribune III. évf.15. szám
Medical Online
2005-08-01
Kívánatos gyerekek A meddő párok aránya világszerte mintegy 15-20 százalékra tehető. Náluk a kívánt terhesség a rendszeres, védekezés nélküli közösülések ellenére sem következik be egy év alatt. Megfelelő javallat esetén hímivarsejt- és embrióadományozást végezhetünk, folyik a petesejt-adományozás jogi szabályozásának egyértelművé tétele, míg a dajkaanyaság jogi és etikai kérdésének megoldására még várni kell. Ám addig is sok a kezelési lehetőség. Az elmúlt két évtizedben a humán reprodukció területén végbement fejlődés eredményeként ma már számos olyan pár vágya teljesülhet, akik korábban nem számíthattak gyermekáldásra. Az orvostudomány mai állása szerint terhesség létrejöttéhez elvileg egyetlen petesejt és egyetlen hímivarsejt is elegendő lehet. Okok és arányok Az emberi reprodukciós működés zavarának különböző okai lehetnek. Az esetek 30-30 százalékában kizárólag a nők, illetve kizárólag a férfiak, 25 százalékban a párok mindkét tagjának szervezetében található olyan eltérés, ami a terhesség elmaradásához vezet. Mintegy 10-15 százalékra tehető azon esetek száma, ahol nem sikerül kideríteni az okot.
#8
Medical Tribune II. évf.23. szám
Medical Online
2004-11-01
A Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament által elfogadott hatodik kutatási keretprogram alapján az EU tagállamai 2255 millió eurót fordíthatnak genetikai és biotechnológiai kutatásokra 2002–2006 között. Ezen belül kiemelkedő szerep jut az őssejtkutatásnak. A humán embrionális őssejtekkel végzett vizsgálatok megítélése tagállamonként különböző. Figyelembe véve az Európa Tanács által ratifikált egyezményt az emberi jogokról és a biomedicináról (Oviedo, 4.IV.1997.), szinte minden európai országban törvény mondja ki, hogy kutatás vagy őssejtfelhasználás céljából szigorúan tilos humán embriót létrehozni. Jelenleg az Egyesült Királyság és Belgium az unió azon két kivételes tagállama, ahol lehetővé teszik, hogy az in vitro megtermékenyítési eljárások során be nem ültetett embriók felhasználása mellett akár az ivarsejtek egyesítése, akár a szomatikus sejtek örökítő anyagának átvitele (somatic cell nuclear transfer) révén humán embriókat állítsanak elő tudományos kutatás céljára. Hollandiában, ahol szintén tárgyaltak humán embriók kutatási célú előállításáról, egy 2002-ben elfogadott törvény ötéves moratóriumot léptetett életbe e téren. Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Spanyolország és Svédország törvényei értelmében humán embrionális őssejtek kizárólag az in vitro megtermékenyítés során keletkezett szám feletti embriókból nyerhetők. Ennek természetesen feltétele a donor(ok) tájékoztatás utáni beleegyezése, ám sem a petesejt, sem a hímivarsejt donorja nem részesíthető anyagi juttatásban. A jövő lehetőségeinek bővítése érdekében a finn jogalkotók a szomatikus sejtmag-transzfer engedélyezését mérlegelik, míg a svéd parlament a kutatási célú petesejt-adományozásról tárgyal.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ha hihetünk a kormány Nemzeti Drogellenes Stratégiájának és Magyarország 2020-ra kábítószermentessé válik, akkor 2019 a kábítószermentességre felkészülés éve.

Elkezdődött a kampány az őszi önkormányzati választásokra. Az egészségügyről értelmes szó alig esett, könnyen lehet, hogy nem is fog.