A Parkinson-kór a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség az Alzheimer-kór után. Társadalmi, gazdasági, szociális és emberi jelentősége folyamatosan növekszik. A betegszám rohamos emelkedése figyelmeztet arra, hogy a jövőben másképpen kell megítélnünk ezt a betegséget.
A táplálkozás alapvető szerepet játszik számos betegség, így az allergiák kialakulásában is. Az ételallergének elsődlegesen a tápcsatornán keresztül jutnak be, és gyakran az allergia megnyilvánulási helyét is képezik.
Az agyi fejlődési zavarok, köztük az autizmus előfordulása elmúlt évtizedben megfigyelhető növekedésének hátterében legalábbis részben a pajzsmirigy hormonháztartását megzavaró kemikáliák állnak.
Jelenleg a peszticidek egészségkárosító hatásait felmérni hivatott toxicitási vizsgálatok csak az aktív összetevőt vizsgálják önmagában, holott az adjuvánsokkal felturbózott termék akár ezerszer károsabb lehet, írja a Frontiers in Public Health áttekintő közleménye. A tanulmány hatására az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak is lépnie kell.
Újabb bizonyíték szól amellett, hogy a Parkinson-kór valóban a bélben, és nem az agyban kezdődik. Így, hogy jobbak lehetünk a betegség korai detektálásában, a specifikus kezeléshez is közelebb kerültünk, jelentették be az Amerikai Idegtudományi Társaság konferenciáján.
A gombák több embert ölnek meg, mint a malária, az általuk okozott fertőzések mechanizmusát mégis nagyon kevesen kutatják. A rejtélyes módon patogénné váló gombák egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a többi eukarióta számára.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?