A táplálkozás alapvető szerepet játszik számos betegség, így az allergiák kialakulásában is. Az ételallergének elsődlegesen a tápcsatornán keresztül jutnak be, és gyakran az allergia megnyilvánulási helyét is képezik.
A mogyoróallergiás panaszokat jelentősen mérsékelheti egy néhány éven keresztül napi gyakorisággal cserélendő mogyorófehérjés tapasz, közölte a PharmaOnline.
Egyre több olyan gént azonosítanak, amik a citokinek, fillagrin vagy bizonyos enzimek termelődésén keresztül befolyásolhatják azt, hogy ételallergiás lesz-e valaki.
Ha a gyermekeknek egyre növekvő mennyiségben adtak olyan ennivalót, amely jól megsütött tejet tartalmazott (pl. süteményt, palacsintát), ez jelentős részüknek segített „kinőni” a tejallergiát – írja a Journal of Allergy and Clinical Immunology szaklap.
Hollandiában egy 6 éves kisfiúban, aki allergiás volt a
mogyoróra, anfilaxiás sokk alakult ki, miután vértranszfúziót kapott olyan
donoroktól, akik mogyorót ettek a véradás előtt.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?