A frankfurti Georg-Speyer-Haus intézet kutatói az Immunityhasábjain közölték új felfedezésüket, miszerint a gránátalmából származó urolithin A alkalmazása új megközelítést jelenthet a kolorektális rák kezelésében.
Egerekkel végzett kísérletek alapján a camu-camu pozitívan hat az anyagcsere-paraméterekre; a hatás valószínűleg közvetett, a bélflórán keresztül érvényesül, közölte a PharmaOnline.
Az egyes élelmiszerekben előforduló flavanol hatására megfordul az idősödéssel együttjáró memóriaromlás: a Nature Neuroscience cikke szerint 3 hónapos flavanol-fogyasztással a 60 évesek gyrus dentatusa a 40 évesek szintjére javul.
"... amint a gránátalmalé lett a következő ”szuperétel”, valaki máris rájött, hogyan lehetne hamisítani. Általában vörösszőlőlével helyettesítik, mivel színük hasonló ..."
Valóban van-e értelme kis mennyiségű, porított zöldségeket és gyümölcsöket vízzel lenyelni, mintha orvosságok lennének? – teszi fel a kérdést a PharmaOnline szerzője.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2012-08-22
Nemzetközileg orvosok, kutatók és dietetikusok körében továbbra is vita tárgya, hogy melyik étel 'szuper', melyik nem és egyáltalán, létezik-e az egyetlen, a legszuperebb, írja a Népszabadság.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2012-04-18
Miközben egyre jobban tudatában vagyunk az üdítőitalok magas cukortartalmának, hajlamosak vagyunk alábecsülni a gyümölcslevek, dzsúzok és turmixok (smoothie) cukortartalmát.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2011-09-01
Víz helyett vörösbort ajánlottak a terhes anyáknak a tizenötödik századi orvosok - derül ki a középkori medicinának szentelt könyvből, amely egy bostoni konferencia előadásait tartalmazza.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?