hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-05-10

A PharmaOnline szerint a marihuána önmagában valószínűleg nem fokozza az ateroszklerózis kockázatát, de dohánnyal kombinációban már jelentős rizikótényező.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2015-03-24

A világon először a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudósai fényképezték a kannabisz agyi hatását, eszerint a nem orvosi célú kannabiszfogyasztás hetekre elhangolja az agyat.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2014-11-15

Addig nem lehet előrelépés a szenvedélybetegségek visszaszorításában, míg nincs érdemi párbeszéd társadalmi és családi szinten egyaránt.

#4
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2014-04-17

Agyi elváltozásokat, a motiváció és az érzelmek irányításával kapcsolatos területek módosulását okozhatja fiataloknál a marihuána alkalmi fogyasztása – írja az MNO.

#5
Medical Online >> Rovatok >> kitekintő
2008-12-18
Betiltotta a Spice néven forgalmazott fűkeveréket az osztrák kormány, mert szakértők szerint négyszer olyan erős, mint a cannabis.
#6
Medical Tribune I. évf.3. szám
Medical Online
2003-02-01
A marihuána roncsolja a tüdőt A British Lung Foundation kutatói az akut és krónikus bronchitis-ban szenvedő betegeket vizsgálva kimutatták, hogy 3-4 szál füves cigaretta ugyanolyan mértékben károsítja a légutakat, mint egy teljes csomag a hagyományosból. A sokak által ártalmatlannak vélt kábítószer ezzel új megvilágításba kerül. A rendszeresen marihuánát szívók körében a nem dohányzókhoz viszonyítva szignifikánsan nagyobb a krónikus és az akut légúti betegségek tüneteinek (tartós köhögés, légúti zörejek stb.) prevalenciája. Ennek egyik oka az, hogy a füves cigaretta elszívásának rituáléja eltér a dohányzásétól: füstjét akár négyszer hosszabb ideig tartják a tüdőben. Így sokkal nagyobb a légutak szén-monoxid-, füst- és kátrányterhelése, s mindez hamarabb vezet krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásához. A marihuána valószínűleg az immunrendszert is gyengíti. Fogyasztását számos vizsgálat összefüggésbe hozza a tüdőrákkal is, bár itt egyelőre ellentmondásosak az adatok. Aggasztó ugyanakkor, hogy a dohányfüst karcinogén összetevőinek többségét a füves cigaretta füstje is tartalmazza, mégpedig a „normális” cigarettáénál akár 50 százalékkal nagyobb mennyiségben.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Legjobb esetben ezekre a kérdésekre nem kerül sor, mert a beteg időben kap tájékoztatást, illetve megelőző válaszokat a benne később megfogalmazódó kérdésekre. Ha mégsem, akkor íme a GYIK rovat!

A waterlooi egyetem frissen közzétett kutatásának eredményei szerint segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik.