hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-09-18

Egy finn kutatócsoport olyan szinergizmust fedezett fel, mely a HOXB13 és CIP2A gének egyidejű genetikai mutációja révén komoly hatást gyakorol a prosztatarák kialakulására, agresszivitására és a betegek túlélési arányának csökkenésére.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2011-10-16

Több évtizedes kutatás után felfedezték fel azt az ősi, a férgektől az emberekig tartó közös mechanizmust, amely egy régimódi lyukkártyához hasonló módon vezényli le a körülbelül két napig tartó rendkívül összetett folyamatot, egy új élőlény kialakulásának csodáját.

#3
Current Opinion in Hematology VII. évf.2. szám
Medical Online
2008-05-01
  Célkitűzés   Az akut myeloid leukaemiában szenvedő betegek többségénél visszaesés (relapszus) követi a kemoterápiát. Egyre biztosabbnak látszik, hogy a kemoterápiával szembeni rezisztencia és a relapszus oka a leukaemiás őssejt-populációban rejlik. A leukaemiás őssejtek sikeres eradikációjához (teljes kipusztítás) a szerzett molekuláris rendellenességek, és a szóban forgó őssejtek eredendő tulajdonságainak átfogó ismeretére lenne szükség. Áttekintésünkben sorra vesszük azokat a közelmúltbeli kutatásokat, amelyek az akut myeloid leukaemia olyan molekuláris markereire derítettek fényt, amelyek újabb terápiás eljárások kidolgozásához vezethetnek, és amelyek végső célja a leukaemiás őssejtek eradikációja.     A legújabb eredmények   Újabb specifikus sejtfelszíni antigének felismerésével nemrégiben lehetővé vált a leukaemiás őssejtek azonosítása és elkülönítése az egészséges hemopoetikus őssejtektől. A leukaemiás őssejtek és a közvetlen sejtes és molekuláris környezet (niche) kölcsönhatásával kapcsolatos újabb elméletek révén ismertté vált, hogy milyen mechanizmusok szabályozzák a leukaemiás őssejtek túlélését és kemorezisztenciáját. A HOX gén expresszióját szabályozó fehérjéket és a kromatin módosulásáért felelős enzimeket – nevezetesen például a CDX2-t, illetve a hDOT1L-t – érintő genetikai eltérések közelmúltbeli feltárása az őssejtek megújulásában és leukaemiás transzformációjában kulcsszerepet játszó elváltozásokra derített fényt.   Összegzés   A leukaemiás őssejtek újabb markereinek és túlélési mechanizmusainak felfedezése növeli annak lehetőségét, hogy specifikusan célba vegyük és véglegesen kiirtsuk a leukaemiás őssejteket, és ezáltal potenciálisan javítsuk az akut myeloid leukaemia klinikai kimenetelét.    Kulcsszavak   Akut myeloid leukaemia, sejtfelszíni antigének, hemopoetikus őssejtek, hiszton metiltranszferáz, HOX gének, leukaemiás őssejtek
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Legjobb esetben ezekre a kérdésekre nem kerül sor, mert a beteg időben kap tájékoztatást, illetve megelőző válaszokat a benne később megfogalmazódó kérdésekre. Ha mégsem, akkor íme a GYIK rovat!

A waterlooi egyetem frissen közzétett kutatásának eredményei szerint segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik.