hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 18
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2018-02-09

Az idősödéssel kapcsolatos pozitív vélekedés véd a demencia ellen; a negatív sztereotípiák hiánya még azoknál is 49,8%-kal csökkenti a kórkép kialakulási esélyét, akik a legnagyobb kockázati tényezőnek számító génvariánssal rendelkeznek, írja a PLOS ONE tanulmánya.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-01-19

Az intelligenciaszint és a képzettség olyan rizikófaktorok, amelyek egyes genetikai variánsok esetén egyértelműen befolyásolják az Alzheimer kór kialakulását, közölte az OTSZ Online.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-09-06

A központi és perifériás idegrendszert érintő betegségek nagy csoportjánál van genetikai meghatározottság. Ezek nem feltétlenül csak a monogénes betegségek, hanem a sok gén által meghatározott, komplex kórképeket is jelenti. Ilyenkor a poligénes meghatározottságú rizikó mellett a környezeti hatás is kell a betegség manifesztációjához.

#4
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2017-01-11

Segíteni, de ártani is tud elménknek az ősi DNS. A kognitív hanyatlást a genetika és a férgek interakciója befolyásolhatja, írja az Arizonai Állami Egyetem Evolúció és Orvoslás Központjának tanulmánya.

#5
Medical Online >> Rovatok >> háziorvostan
2015-07-27

A Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (CCLM) című lap hozza nyilvánosságra a referenciaértékekkel foglalkozó közlemények többségét. A most bemutatott cikk a referenciaértékekre vonatkozó koncepciók fejlődését, az egyes nemzetközi szakértői csoportok ezzel kapcsolatos aktivitását követi nyomon, egy szimfóniához hasonlóan, amelynek a vége azonban jelenleg sem ismert. Összefoglalónk a szimfónia alaptételeit összegzi és  csak a legfrissebb vonatkozásokra tér ki.

#6
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2013-11-27

Már csecsemőkorban kimutathatók az agyban azok az eltérések, amelyek jelezhetik az Alzheimer-kórra való genetikai hajlamot - állapította meg egy új amerikai tanulmány.

#7
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2013-05-15

A Baxter cég felhagy az Alzheimer-kór elleni antitestkezelés késői fázisú vizsgálataival, mivel úgy tűnik, hogy a kezelés nem lassítja a kognitív hanyatlást  – számolt be a Reuters.

#8
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2012-01-05

Az Archives of Neurology online számának egyik közleménye szerint a viszcerális zsír által termelt egyik hormon, az adiponektin nőkben rizikófaktora az Alzheimer-kór és a bármilyen okú demencia kialakulásának.

#9
Medical Online
2011-09-07

A szív- és érrendszeri megbetegedések a halálozás több mint felét teszik ki hazánkban. A klasszikus rizikófaktorok megismerése és az azok alapján kidolgozott rizikóbecslés a gyakorló orvos számára fontos támpontot nyújtanak a beteg kezelésére. Nem véletlen, hogy egyes rizikóbecslő kalkulátorok ma már web alapú hozzáférést is lehetővé tesznek, és a rendelőben lévő egyén néhány jól megmérhető paraméterének begépelése után a képernyőn azonnal megjelenik az egyén rizikója.

#10
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2010-12-22

Brit szakértők azt állítják, hogy megtalálták a módját az Alzheimer-kór korai felismerésének, amellyel a betegség már évekkel a tünetek megjelenése előtt kimutatható.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A háziorvosi rendelőben barátom különös betegségét hozom szóba. A kezelésekre nem reagáló epilepsziát. Ennek kapcsán az agyról, az agykutatásról kezdünk diskurálni.

Agyunk nincs felkészülve a modern technológiákra. Ráadásul azok nemcsak stresszelik, hanem függővé is teszik.