hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A metformin kezelés csökkentheti a malignus dagantok kockázatát

Irodalmi adatok arra utalnak, hogy a metformin kezelés csökkentheti cukorbetegekben a malignus dagantok kockázatát az egyéb antidiabetikus kezelési formákhoz képest. A szerzők jelen vizsgálatban részben a metformin kezelés védőhatását, részben az inzulinkezelés dózisfüggő daganatkockázatot növelő hatását igyekeztek elemezni.

A kanadai szerzők populációs kohorszvizsgálata a Saskatchewan Health biztosító adminisztratív adatait használja fel. Adatbázisukban azonosították a metformin- vagy szulfanilurea kezelést 1991 és 1996 között kezdő diabéteszes személyeket, akiket halálukig, 1999 végéig, vagy addig követtek, amíg nem váltottak egészségbiztosítót. Cox-regresszió segítségével vizsgálták a daganatos mortalitást, időfüggően figyelembe véve a metformin, szulfanilurea és az esetleges exogén inzulinkezelés jelenlétét.

A vizsgált időszakban 10.309 személy kezdett metformin vagy szulfanilurea kezelést. Az átalgos követési idő 5,4 (1,9) év volt, ami alatt 407 (4,0%) volt a daganattal összefüggő mortalitás. A korra, nemre, krónikus betegség pontszámra igazított modellek alapján metformin monoterápia mellett 20%-kal kisebb volt a daganatos mortalitás a szulfanilurea kezeléshez képest (HR 0,80 95% CI 0,65-0,.98). Az inzulinkezelés dózisfüggő módon tovább növelte ezt a kockázatot (2,22 95% CI 0,99-5.00 – akik az inzulinkezelést nem használókhoz képest. Hasonló mértékű kockázatnövekedést tapasztaltak az inzulinkezelést a vizsgálat elején frissen elkezdők szubkohorszában is.

Mindezen adatok felvetik, hogy metformin kezelés mellett csökken a daganattal összefüggő mortalitás a szulfanilurea kezeléshez képest. Az inzulinkezelés mértéke szintén összefüggést mutat a daganatosmortalitással. Bár ezen adatok alapján az inzulin vagy a szulfanilurea kezelés elhagyása nem javasolt, mindenképpen megerősítik, hogy a metformin daganat kockázat szempontjából kedvező a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében.

 

Forrás: Bowker SL, Yasui Y, Veugelers P, Johnson JA: Glucose-lowering agents and cancer mortality rates in type 2 diabetes: assessing effects of time-varying exposure. Diabetologia 2010;53:1631-1637

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés