hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Időszakos és soron kívüli vizsgálatok

Alkalmasság

Alkalmas, alkalmatlan vagy korlátozottan alkalmas

Egy orvos háziorvosként, illetve fogorvosként csak akkor dolgozhat, ha megfelelt az alkalmassági vizsgálaton.

Három szempontból: egészségileg, fizikailag, illetve pszichikailag kell alkalmasnak bizonyulnia. Az egészségügyi szolgáltató, illetve a fenntartó szabályzatban rögzíti az egyes munkakörök esetén elvégzendő időszakos alkalmassági vizsgálatok gyakoriságát, figyelemmel a következő rendelkezésekre is.

1. Az alkalmassági vizsgálatot évente el kell végezni, ha az egészségügyi dolgozó:
a) alkalmasságát korrekciós eszköz használata mellett vagy rendszeres gyógyszer szedése esetén állapították meg,
b) korlátozottan alkalmasnak minősült,
c) betöltötte az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt.

2. Kétévente kell megjelennie a vizsgálaton annak, aki olyan munkakörben tevékenykedik, amelyben jellemzően egyedül látja el a betegeket, illetve ha a betegellátás nem vagy nem kizárólag az egészségügyi szolgáltató telephelyén folyik.
Az alkalmasság minősítését az ÁNTSZ megyei intézete végzi, és erről határozatot hoz.

3. Soron kívüli alkalmassági vizsgálatra kell jelentkeznie a háziorvosnak, amennyiben egészségi állapotában olyan változás következett be, amely feltehetően alkalmatlanná teszi az adott tevékenység ellátására. Ha ezzel ellentétes tendencia történik, vagyis állapota javul, jelentkezhet az alkalmassági vizsgálatra.

Az egészségügyi szolgáltató az általa foglalkoztatott egészségügyi dolgozó soron kívüli alkalmassági vizsgálatát is elrendelheti. A vizsgálatot írásban, indokolással ellátva kezdeményezheti a szolgáltató.
Az egészségügyi tevékenység végzésére alkalmasnak minősített egészségügyi dolgozó sem végezhet egészségügyi tevékenységet, amennyiben pillanatnyi egészségi állapota következtében a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene a tevékenységével, mint amelyet annak elmaradásával okozna.

A korábbi két minősítési kategória – alkalmas és alkalmatlan – immár egy harmadikkal is kiegészült, ez a korlátozott alkalmasság. Ez esetben az egészségügyi hatóság határozza meg, mely tevékenységeket végezhet az orvos.

Amennyiben valaki egészségügyi tevékenység végzésére alkalmatlannak bizonyul, az alkalmatlanság időtartamára a munkavégzéstől a hatóság eltiltja. Ha az érintett maga nem kéri, alkalmatlanságát kétévente akkor is felülvizsgálják. Amennyiben az orvost belátási képesség érintettsége miatt tiltották el az egészségügyi munkavégzéstől, az egészségügyi hatóság kezdeményezi az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál a pro família gyógyszerrendelésre jogosító szerződése felmondását.

A jogállási törvény az egészségügyi alkalmazottakra és a háziorvosokra vonatkozó egységes alkalmassági szabályokat a vállalkozás keretében magánorvosi tevékenységet folytatókra, az alvállalkozói, közreműködői szerződés alapján dolgozókra is kiterjesztette. Ennek megfelelően – függetlenül a jogviszony és a munkáltató típusától – egészségügyi tevékenység csak érvényes alkalmassági vizsgálat birtokában folytatható.

Az egyéni egészségügyi vállalkozók, illetve a társas vállalkozás tagjaként egészségügyi tevékenységet végző egészségügyi dolgozók időszakos, illetve soron kívüli egészségi alkalmasságának vizsgálatát a tevékenységüket engedélyező egészségügyi hatóság kezdeményezheti, illetve a kezdeményezés eredménytelensége esetén a vizsgálatot elrendelheti.
Az egészségügyi dolgozónak előzetes alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie, ha munkaköre ideiglenesen vagy véglegesen megváltozik. Ez alól kivétel az az eset, amikor az egészségügyi dolgozó – akinek alkalmasságát már megállapították – jogviszonya úgy változik meg, hogy munkaköre azonos marad, és állapotában nem következett be az egészségügyi alkalmasságát érintő változás.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés