hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Vakok és gyengénlátók is olvashatnak egy bécsi könyvtárban

Újabb lépést tett az Osztrák Nemzeti Könyvtár affelé, hogy gyűjteménye akadálymentesen hozzáférhető legyen. A bécsi Heldenplatzon található olvasóteremben az OrCam, vagyis egy szemüvegre illeszthető mini hangszóró segítségével mostantól a vakok és gyengénlátók is kedvükre olvashatnak.

Az OrCam MyEye 2.0 lehetővé teszi a vakok és gyengénlátók számára, hogy akadálymentesített módon használják az Osztrák Nemzeti Könyvtár állományát. Az OrCam kikölcsönzése a könyvtári felhasználók számára ingyenes és az arra kijelölt munkaállomáson használható.

Az eszköz tulajdonképpen egy apró, szemüveg szárára illeszthető kisméretű kamerás hangszóró, amely kérésre felolvassa az adott szöveget. A használata meglepően egyszerű: bármely szöveg elejét ujjbeggyel megérintve az OrCam működésbe lép és felolvassa a felhasználónak a kért szöveget. De ha például azt kérjük tőle, olvassa fel a címsort, vagy az első bekezdést, azt is megteszi.

A hangerő és az olvasási tempó egyénileg változtatható. Ahhoz, hogy az OrCam a lehető legtökéletesebben adja vissza egy szöveg tartalmát, fontos a minél élesebb kontraszt a betűk és a háttér között. Éppen ezért kéziratot, gót betűket és régi német folyóírást például nem tud elolvasni a szerkezet. A hiánypótló segédeszköz az izraeli OrCam Technologies fejlesztése. Nem csak vakok és gyengénlátók számára óriási segítség, de arcvakságban szenvedők, valamint olvasási- és nyelvi zavarokkal küzdők számára is.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár és az OrCam közötti együttműködés célja az is, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen égető szükség van akadálymentesített könyvtárakra.

Könyvtárlátogató használja az OrCamet © Österreichische Nationalbibliothek
Könyvtárlátogató használja az OrCamet © Österreichische Nationalbibliothek

(forrás: WH Digital GmbH / Bécs Város Külképviseleti Irodája)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!