hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Új kórházi technológiák

Már a kórházba se kell bemenni, hogy szemmel tartson az orvos, derül ki az Index beszámolójából a müncheni Fujitsu Forumról.

Az új technológiák konkrét és azonnali társadalmi hasznot hozó felhasználásai például, amikor a high-tech kütyük az egészségügyi ellátást igyekeznek kényelmesebbé tenni.

A hollandiai Slingeland kórházban például viselhető szenzorok 0-24 órában figyelik a betegek állapotát. Ez megspórolja a folyamatos rutinellenőrzésekre szánt időt, így több marad magára a betegellátásra annál, akinek éppen ténylegesen szüksége van rá. A betegek két kütyüt kapnak: egy mellkastapaszt és egy vezeték nélküli vérnyomásfigyelőt, ezek rögzítik a különféle élettani mutatókat. Ez a projekt már élesben működik, és a tervek szerint a jövőben nemcsak az éppen bekövetkező állapotromlást jelzik rögtön, de a korábbi adatok alapján a várható problémákat is képes lesz előre jelezni a rendszer.

Egy másik holland kórház, a mozgásszervi problémákra szakosodott Sint Maartenskliniek ápolói pedig a páciensek rehabilitációját követik csukló- és bokapántok segítségével, nemcsak a konkrét terápia folyamán, hanem az egész kezelés ideje alatt, éjjel-nappal, ami pontosabb diagnózist tesz lehetővé. Ez még pilot projekt, a cél, hogy egy-egy kezelés kimenetelét meg tudják jósolni az adatok elemzésével. Nagy előnye, hogy a betegek akár haza is mehetnek, nem kell a kórházban maradni ahhoz, hogy folyamatos felügyelet alatt álljanak.

Egy harmadik, már hosszabb ideje futó projektben, a madridi San Carlos kórházban MI-vel diagnosztizálnak pszichiátriai eseteket, a rendszerrel a szokásosnál korábban ismerhetők fel a páciensekre jellemző pszichiátriai kockázati tényezők, a módszer most 95 százalékos pontossággal dolgozik, ami egy szakképzett nyolc fős csapat teljesítményének felel meg.

A teljes beszámoló az Indexen.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!