hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tavasztól fizetőssé válik a Facebook, a Messenger és az Instagram

Idén tavasztól eltörlik a mobilszolgáltatók a nullás díjszabást az alkalmazásoknál, ezért a Facebook, a Messenger és több más app fizetőssé válik.

2023. március 31-től az összes hazai mobilszolgáltatónál fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhettünk, azaz nem lesz többé ingyenes például a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, az Instagram görgetése vagy épp a Spotify hallgatása. A használatuk közben fogyasztott kilobájtok után is fizetni kell.

Tavaly júnisuban az uniós tagállamok szakhatóságait tömörítő BEREC új iránymutatást adott ki, amely arról szólt, hogy a testület a bírói gyakorlat alapján a jövőben semmilyen, az egyes platformokat vagy alkalmazástípusokat megkülönböztető zero rate konstrukciót nem tekint alkalmazhatónak. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is ezt az álláspontot képviselte 2017-től, végül a BEREC döntésének hatására 2022 őszén határozatban kötelezte a Magyar Telekomot, a Yettelt és a Vodafone-t, hogy 2022. november 15-ig fejezzék be a nullás adatkeretű csomagok értékesítését, 2023. március 31-ig pedig meg kell szüntetniük vagy módosítaniuk kell azokat a szerződéseket, amelyeknél volt valamilyen zero rating opció.

A Magyar Telekom részletezi, hogy pontosan mely alkalmazásoknál szűnik meg ez a lehetőség, és hogy a felhasználók milyen adatmennyiségekkel számolhatnak egyes applikációknál. Eszerint

  • a Messengerben 100 üzenet elküldésénél még nem veszünk észre semmit, mert csak 2 kilobájtnyi adatról van szó,
  • a Facebook hírfolyam egyperces böngészése már 2 megabájtot igényel,
  • egy perc instagramozás 20 megabájtot is jelent,
  • míg a spotifyozni már borsosabb: egypercnyi zene meghallgatása átlagosan 5,6 megabájtot emészt fel – közli mások mellett a Blikk.
(forrás: Blikk)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!