hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Szociális és egészségügyi IT-rendszer egyben

Helsinkiben az Apotti projektben fogják használatba venni a világ első szociális és egészségügyi szolgáltatásokat integráló információs rendszerét, ami 32 millió euróba került, közli a digitalhungary.hu.

A Fujitsut bízták meg a Helsinki terület egységes egészségügyi betegnyilvántartó és ERP-rendszerének kiépítésével az „Apotti” néven ismert nagyszabású digitális átalakítási projektben. A vállalat kiterjedt PaaS (Platform as a Service) menedzselt infrastruktúra-szolgáltatásokkal gondoskodik az Apotti rendszer rendelkezésre állásáról és biztonságáról. Az Apotti projekt Helsinki, a környező térségek (Vantaa, Kirkkonummi,Kauniainen) önkormányzatai, valamint a Helsinki és Uusimaa (HUS) kórházi körzet együttműködésében zajlik. Célja egy olyan, a betegnyilvántartást és a klinikai adatokat kezelő, egységes egészségügyi program létrehozása, amelynek segítségével a régió adatvezéreltebb, bizonyítékokon alapuló módon tudja nyújtani az egészségügyi szolgáltatásokat.

Az Apotti a régió meglévő IT-infrastruktúráját is ésszerűsíteni és egyszerűsíteni fogja, és a jelenleg használatban lévő megoldások többségét egyetlen rendszerrel váltja ki, amely várhatóan 2018 végén kezdi meg a teljes értékű működést. Az új rendszer az egészségügyi és a szociális jóléti szolgáltatások összekapcsolásával javítja a régióban az ellátás minőségét. A terület 29 kórházának, 40 egészségügyi állomásának és 50 szociális támogató irodájának munkatársai ugyanazokhoz a beteginformációkhoz férnek majd hozzá valós időben, így sikeresebben összehangolhatják az idősgondozást, a gyermekek, a mentális betegek vagy éppen drogproblémákkal küzdők ellátását. Az egészségügyi ellátás jobb elérhetősége mellett az is előnyt jelent a régió mintegy 1,6 millió lakosa – Finnország népességének harminc százaléka – számára, hogy online szolgáltatásokat vehetnek igénybe pl. a vizsgálati időpont-egyeztetés vagy a receptfelírás terén, írja a lap.

(forrás: DigitalHungary)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!