hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Rögzítik minden mozdulatunkat

Egy új kutatás szerint népszerű weboldalak százai használnak olyan szkripteket, amelyekkel valós időben rögzítik a látogatók minden egérmozdulatát, oldalgörgetését és billentyűleütését, utóbbiakat ráadásul akkor is, ha a beírt szöveget küldés nélkül törli a felhasználó – írja az Ars Technica alapján az Index.

Kapcsolódó cikkek

A gyakorlat nem illegális, csak aggasztó. Az ilyen böngészési tevékenységeket rögzítő szkripteket webanalitikai cégek kínálják, és a céljuk, hogy az oldalak üzemeltetői jobban megértsék, hogyan viselkednek a felhasználóik.

A Princeton Egyetem kutatói által jegyzett tanulmány megállapította, hogy a világ 50 ezer legforgalmasabb weboldala közül 482 használ biztosan ilyen szkriptet az oldalán, például olyanok, mint a Yandex, a Wordpress, a Microsoft, az Adobe, a Godaddy, a Spotify, a Skype, az RT orosz és a Telegraph brit híroldal, az Evernote, a Samsung vagy a Reuters. A teljes lista itt böngészgethető.

Mindegyik szolgáltatás kínál különféle eszközöket az oldalak üzemeltetőinek, amelyekkel elvileg kitakarhatják a személyes adatokat, de Englehardt szerint ezek gyakran jelentős pluszmunkát igényelnek, és a tapasztalatok szerint ezt a munkát sokszor nem is végzik el. A Walgreens nevű amerikai drogéria oldala például érzékeny egészségügyi adatokat kezel, mégis továbbpasszolta ezeket az ügyfelek nevével együtt, írja a lap. Ellenszer nem nagyon van, pláne univerzális. A hirdetésszűrőkön fennakadhat egy-egy ilyen szkript, de biztosan nem mindegyik, ahogy a böngészőkben a "követés letiltása" nevű funkció se állja útjukat.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!