hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Parkinsonos betegeken segít az okoskarkötő

„Évek óta először megint le tudtam írni a nevem. Egészen megfeledkeztem arról, hogy remeg a kezem. És képzeld Mama, Emmának hívják” – sírva hívta édesanyját telefonon a 32 éves, Parkinson-kórban szenvedő Emma Lawton a BBC dokumentumfilmjében, akinek egy speciális karperec adhat reményt, hogy visszaszerezze kézremegése miatt elvesztett grafikusi állását, írja a Kreatív.

A Microsoft Cambridge-i Kutatólaborjában fejlesztették le azt a karkötőt, amely apró rezgéseket küld a viselőjének csuklójára, ezzel pedig csökkentheti egyes neurológiai betegségekben szenvedők remegő kézmozgását. Az eszközt egy videóban mutatták be, amely egy olyan feltalálókról szóló sorozatba készült, akik a technológiával igyekeznek segíteni fogyatékossággal élő embertársaikon – írja a brit The Telegraph magazin.

A BBC saját gyártású, The Big Life Fix nevű dokumentum-filmsorozatának első része Haiyan Zhangről, a Microsoft technológiai innovációkért felelős vezetőjéről szól, aki az egykor grafikus dizájnerként dolgozó barátnője számára készítette el a speciális karkötő prototípusát, hogy egy kicsit visszakaphassa a rajzolás szenvedélyét, amitől az elmúlt három évben megfosztotta a betegsége.

Emma Lawtonnál 29 éves korában diagnosztizálták a Parkinson-kórt, azóta sem írni, sem rajzolni nem tud, de még csak egy egyenes vonalat sem képes húzni. Ez a betegség ma mintegy tízmillió embert érint világszerte. A legjellemzőbb tünetét jelentő kézremegés olyan rutinszerű tevékenységükben korlátozza a betegeket, mint például az étkezés, az öltözködés, a számítógép használata vagy egy üzenet elküldése a telefonon.

Zhang a karperec speciális rezgéseinek intenzitását úgy tervezte meg, hogy az agy által a kéz kényszeres mozgására indított parancsot felismerve olyan impulzusokat küldjön a csuklóra, amely a minimálisra csökkenti vagy teljesen megszünteti annak remegését. A tabletre csatlakoztatott, mozgásérzékelő szenzorokkal felszerelt eszköz ugyanis képes lekövetni a kéz remegését és felismerni az ujjak merevségének mértékét, az aktuális állapotot pedig egy szoftver segítségével monitorozza folyamatosan – teszi hozzá cikkében a Digital Trends. „Le tudtam írni a nevem. Egészen megfeledkeztem arról, hogy remeg a kezem. És képzeld Mama, Emmának hívják” – hívta sírva édesanyját telefonon Emma Lawton a kisfilmben, aki a karperec viselésével kézremegés nélkül tudott olvashatóan írni és rajzolni, amire már évek óta nem volt képes.

A teljes cikk

(forrás: Kreatív)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!