hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Okospóló az új orvosi eszköz

A kínai ZTE high-tech okospólói úgy vigyáznak a hétköznapokban az egészségünkre, hogy azt észre sem vesszük – ami új távlatok nyit az egészségügy, sport és távmedikai szolgáltatások területén is. A forradalmian új (smartcloth) eljárás képes a szívműködés (elektrokardiogram), a légzés, az izmok működésének, a testhőmérséklet éa az izzadság összetevőinek folyamatos mérésére – amelyeket az 5G-technológia segítségével azonnal továbbit is későbbi feldolgozásra. Ezzel nem csak folyamatosan figyelemmel kíséri az egészségünket, de „rálát” a stressz szintünkre és az életmódunk alakulására is – ami persze azt is lehetővé teszi, hogy arra gyorsan reagáljunk kritikus esetekben. A póló anyagát képező vadonatúj ruhaszövet azonban jóval több mint divat és technológia „találkozása”: a praktikum mellett ugyanis engedélyezett és regisztrált orvosi eszköz is, közli a GyártásTrend.

A lépésszámláló, testhőmérsékletet és pulzust mérő okos órák után végre beköszöntött a valódi okosruhák korszaka: a kínai ZTE egy olyan intelligens ruhadarabot mutatott be a 2021-es barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC), amely a mosható textilszövetbe ágyazott polimer érzékelőket használva nem különbözik a hagyományos viseletektől, ugyanakkor méri, összegyűjti és továbbítja viselőjének mérhető életjeleit. Az Olaszországban gyártott, YouCare fantázianevű okospóló a szívritmust, a testhőmérsékletet, a légzésszámot, valamint az izomtónus és az izzadtság mértékét is deteketálja, és lehetővé teszi az összegyűjtött adatok 5G-hálózaton keresztül történő továbbítását az egészségügyi központokba vagy/és a felhasználók okostelefonjára.

2021-es barcelonai Mobil Világkongresszus
2021-es barcelonai Mobil Világkongresszus

„Ez egy olyan találmány, amely sok egészségügyi problémával küzdő polgár és krónikus betegségben szenvedő, kiszolgáltatott ember életét és otthoni és távoli egészségügyi ellátásának minőségét fogja megváltoztatni” – mondta a bemutatón Francesco Rocca, az olasz Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetségének elnöke.

A ZTE YouCare olyan speciális érzékelőkkel felszerelt okos póló, amely képes a légzés és az izzadság összetevőinek, az izomerő és a hőmérséklet mértékének elemzésére. A szövet textúrájába integrált orvosbiológiai megoldások révén az okospóló bármikor, bárki által és bárhol viselhető. Ez tehát nem egy olyan eszköz, amelyet csak sportolóknak terveztek, hanem minden olyan felhasználónak, aki érdekelt a biztonság fokának javításában a munka vagy a szabadidős élet során. Az intelligens szövetbe nyomtatott polimer érzékelők láthatatlanok és észrevehetetlenek. Az adatok egy ruhacímkényi, 5G-s vezérlőegységben gyűlnek össze, ahol egy orvosi-egészségügyi szoftver feldolgozza, majd a megfelelő helyre továbbítja őket. 

A ZTE az AccYouRate csoporttal közösen fejlesztette a YouCare okospólót a szenzorokat létrehozó Let's Web-earable Solutions-szel és a szív- és érrendszeri rendellenességek előrejelző algoritmusaiért felelős izraeli BSP-Medicallal közösen.

Az adatok egy ruhacímkényi, 5G-s vezérlőegységben gyűlnek össze, ahol egy orvosi-egészségügyi szoftver feldolgozza, majd a megfelelő helyre továbbítja őket
Az adatok egy ruhacímkényi, 5G-s vezérlőegységben gyűlnek össze, ahol egy orvosi-egészségügyi szoftver feldolgozza, majd a megfelelő helyre továbbítja őket

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!